Nieuws
16 januari 2012 - Ron Smeets

Peter Chou (HTC): "Concurrentie gooit met atoombommen"

HTC CEO Peter Chou heeft de concurrentiestrijd op de smartphone markt vergeleken met een nucleaire oorlog. Huh?!? Ja, letterlijk zei Chou tijdens de gala avond ter gelegenheid van de jaarafsluiting tegenover zijn personeel het volgende over de concurrenten van HTC:

"They are striking us with nuclear weapons. But HTC is an excellent team and a strong army. A good soldier will not fear battles... We are not going to compromise our innovation. We are going to make our innovation a big idea, even bigger."

Tsja, de concurrentiestrijd in de smartphone markt is hard, heel hard. Bovendien liggen bijna alle fabrikanten wel met elkaar in de clinch over patenten, copy-paste designs en andere kwesties die voor de rechter uitgevochten worden. Maar om dat nu te vergelijken met een nucleaire oorlog? Dat is toch wat erg overdreven, niet?

Enfin, HTC zal in 2012 moeten bewijzen dat de fabrikant de strijd met de concurrenten nog aan kan. Afgelopen kwartaal werd voor het eerst in twee jaar een omzet- en winstdaling geboekt. Ik vroeg mij eerder, nog vóórdat deze cijfers bekend werden, al af of HTC haar top wellicht bereikt heeft. De komende maanden zal moeten blijken of de tegenvallende cijfers een incident waren of niet. Daarvoor zal HTC onder andere weer met een aantal innovatieve toestellen op de proppen moeten komen zoals ze dat in 2009 en 2010 ook deden. Het afgelopen jaar presteerde HTC op dat gebied niet extreem goed.

Dat werd al duidelijk tijdens het MWC in februari 2011. De toestellen die de Taiwanezen daar presenteerden waren niet bepaald vernieuwend. Later dat jaar leek het weer de goede kant op te gaan met de Sensation XE (en in mindere mate de XL), maar uiteindelijk bleek dat niet genoeg om ook na acht kwartalen op rij wederom een omzet- en winstrecord te kunnen boeken in het negende kwartaal, Q4 2011 dus.

Met de uitspraken die Peter Chou nu dus gedaan heeft geeft hij in ieder geval aan dat hij nog steeds denkt dat HTC de moordende concurrentiestrijd met, vooral, Samsung en Apple, het hoofd kan bieden. De komende weken (en dan in het bijzonder de laatste week van februari als het MWC in Barcelona losbarst) en maanden zal moeten blijken of HTC daar in slaagt. De komst van de eerste quad core toestellen kan daar aan bijdragen, maar ik denk dat HTC ook eens goed moet gaan nadenken over een nieuw, onderscheidend, toestel design.

Via