Nieuws
31 maart 2012 - Ron Smeets

Persoonlijke data staat ook na 'reset' op je Android toestel

Wanneer je van plan bent om je (oude) Android smartphone of tablet te verkopen en je denkt dat met de optie 'Terugzetten op fabrieksinstellingen' inclusief 'Alle gegevens wissen' aangevinkt ook al je persoonlijke data op het toestel gewist wordt, dan kun je wel eens bedrogen uitkomen.

Dat heeft een expert op het gebied van identiteitsdiefstal geconcludeerd na onderzoek. Volgens Robert Siciliano van McAfee blijft een (groot) deel van de data ook na het 'wissen' nog altijd op het toestel staan en is het ook nog te benaderen. 

Zijn advies is dan ook om je oude Android gadgets NIET te verkopen als je bang bent dat iemand anders toegang krijgt tot jouw persoonlijke data, email accounts en andere gegevens die je liever niet op straat, of, erger nog, in de handen van onverlaten wilt zien belanden.

Siciliano kocht de afgelopen maanden 30 tweede hands producten, voornamelijk smartphones (van diverse fabrikanten) en Windows laptops. In 15 gevallen wist hij persoonlijke gegevens in te zien van de vorige eigenaren. Sommige verkopers hadden gewoonweg vergeten, al dan niet bewust, om hun toestel te wissen voordat ze hem verkochten. Een gebruiker belde Siciliano op om te vragen uit te loggen van Gmail. De kon namelijk zelf niet meer inloggen omdat het account al in gebruik was, op het aan Siciliano verkochte toestel dus.

OK, het is natuurlijk dom om je toestel niet te wissen voordat je hem (aan een wildvreemde) verkoopt, maar in 15 gevallen waren enkele simpele hack-acties, deels met de hulp van een expert, voldoende om ook op gewiste toestellen nog persoonlijke data te vinden en bekijken. Daarbij ging het niet alleen om foto's of emails maar in sommige gevallen ook bankgegevens.

Volgens Siciliano was het probleem het grootst bij Android toestellen. Ook na het 'Terugzetten op fabrieksinstellingen' inclusief de optie 'Alle gegevens wissen' bleek er bij die smartphones nog heel wat persoonlijke data terug te halen. Zijn advies is dan ook om oude Android toestellen NIET te verkopen. Hetzelfde geldt voor Windows XP laptop's en PC's. "Leg ze in een kast of vernietig ze. Het risico is te groot om je identiteit te 'verkopen' voor een paar tientjes", aldus Siciliano.

Wat betreft andere smartphones; BlackBerry's bleken niet te kraken en ook iOS en Windows Phone toestellen kunnen, als je de instructies van de fabrikant volgt, prima gewist worden zonder het risico dat de nieuwe eigenaar met succes op zoek gaat naar jouw persoonlijke gegevens en data die op het toestel gestaan hebben.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.