Nieuws
13 november 2007 - Ron Smeets

PDA markt voor het vierde jaar op rij in de min

De tijd van de PDA, zonder (mobiele) belfunctie of navigatie, lijkt nu toch echt voorbij, op een kleine, zeer trouwe, groep gebruikers na, dat wel.

Onderzoeksbureau IDC heeft namelijk bekendgemaakt dat de verkoopcijfers van traditionele PDA's de afgelopen periode voor het 4e jaar op rij gedaald zijn.

Ten opzichte van een jaar geleden daalde de verkopen zelfs met ruim 43%, zo meldt IDC.

Marktleider, voor zover je daar nog van mag spreken, blijft Palm maar het is een duidelijk teken aan de wand dat de Amerikaanse producent al twee jaar geen nieuwe modellen meer op de markt gebracht heeft.

HP, wereldwijd nog steeds de nummer 2, kondigde onlangs de komst van twee nieuwe PDA's aan, maar gezien de verkoopcijfers is het dus nog maar de vraag of die het goed zullen gaan doen. Wellicht dat er inmiddels wel de nodige iPaq eigenaren die de overstap naar een Smartphone (nog steeds) niet willen maken zijn die op een nieuw model zitten te wachten.

Een klein lichtpuntje is er wel nog. In totaal werden er in Q3 van dit jaar 728.894 PDA's verkocht, 1.5% meer dan een kwartaal eerder, maar 39.3% minder dan in Q3 van 2006.Gerelateerde links:
Fujitsu Siemens stopt met PDA's en Navigatie gadgets
Verkoop van pda’s zakt in
Geen Windows Mobile 6 upgrade voor HP PDA's
PDA's zonder belfunctie ten dode opgeschreven
Pols-PDA uit de handel
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.