Tablets
08 november 2011 - Ron Smeets

Panasonic presenteert de 'oersterke' Toughpad FZ-A1

Het zal niemand verbazen dat Panasonic niet het eerste merk is dat in mij opkwam toen ik las over de presentatie van een 'oersterke' Android Tablet.

De Japanse fabrikant is, buiten Japan, al geruime tijd afwezig op de mobiele markt. Tot vandaag dus want Panasonic onthulde de Toughpad FZ-A1, een tablet versie van de Toughbook van dezellfde fabrikant.

De Toughpad FZ-A1 is een 10 inch tablet die bestand is (of zou moeten zijn want ik heb het nog niet getest ;-)) tegen water, stof, extreem lage en hoge temperaturen (-10 - +50 graden Celcius), trillingen en een val van maar liefst 120 centimeter ;-))). Daarmee voldoet de Toughpad onder andere aan de militaire robuustheidsnorm MIL-STD-810G en IP65.

De Toughpad FZ-A1 zal begin 2012 op de markt komen. Later dat jaar verschijnt ook een kleinere, 7 inch, versie met dezelfde 'robuuste' specs. De prijs is minder 'robuust' Voor het 10 inch model mét 3G moet je 999 Euro (adviesprijs) gaan neertellen terwijl de WiFi-only versie ook nog altijd 850 Euro gaat kosten. Overigens meldt de website van de Panasonic Toughbook ook nog dat er een 4G model komt, maar die zal, voorlopig althans, niet voor de Nederlandse markt bedoeld zijn.

De specs van de Panasonic Toughpad FZ-A1:
- Android 3.2
- 1.2 GHz dual core processor (Marvell) met 1GB SDRAM
- 16GB geheugen en microSD geheugenkaart optie
- 10.1 inch XGA touschreen display (capacitief)
- microUSB
- 5 megapixel camera (achterzijde) en een 2MP camera (voorzijde)
- 3G (optioneel) met UMTS en HSDPA (max 21 Mbps)
- WiFi, GPS
- Bluetooth 2.1 + EDR
- 266.3 x 212 x 17 mm (hxbxd)
- 970 gram

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.