Nieuws
28 november 2011 - Ron Smeets

Panasonic komt terug naar Nederland met Android smartphones

Panasonic maakt nog steeds (smart)phones. Sinds 2005 was de fabrikant op mobiel gebied echter alleen nog actief in Japan. De concurrentie in Europa was Panasonic te gortig geworden.

Nu, zo heeft Panasonic nu bevestigd, willen de Japanners zich toch weer gaan storten op de Europese, en dus ook Nederlandse, smartphone markt met haar Lumix Android toestellen. De eerste modellen moeten in de lente van 2012 in de winkels verschijnen en Panasonic hoopt in 2015 7.5 miljoen smartphones buiten Japan te gaan verkopen, ofwel zo'n 50% van het totale aantal Panasonic smartphones.

Enkele weken geleden werd ik al eens gepeild door een insider, die verder anoniem wenste te blijven, wat mijn 'gevoel' was bij het merk Panasonic als gadget fabrikant en hoe ik dacht over een eventuele terugkeer van het Japanse merk op de Europese (en Nederlandse) markt. Daarbij gaf ik aan dat ik van mening was dat Panasonic, als gadget fabrikant, geen A-merk status meer had. De TV's en camera's zijn volgens mij al lang geen eerste keus meer. Op die markten zijn de Japanners voorbijgestreefd door Samsung, Sony, LG (TV's) en Nikon, Canon, Sony en Samsung (camera's).

De vraag is nu natuurlijk of Panasonic smartphones een serieuze kans maken in Europa. Dat zal sterk afhangen van het design, de kwaliteit van die toestellen en de eventuele marketing campagnes die Panasonic gaat lanceren. Sinds 2006 produceerde Panasonic toch vooral 'Japanse' toestellen die over het algemeen fors afwijken van de toestellen die in de rest van de wereld populair zijn. Dit jaar zagen we echter ook al een toestel dat qua uiterlijk mogelijk toch geschikt zou zijn voor de Europese markt, de Panasonic Lumix 101p (foto). En onlangs kondigde de Japanse fabrikant wel al een 'robuuste' tablet aan, de ToughPad FZ-A1. Ik ben benieuwd naar de eerste 'Europese' smartphones van deze Japanse fabrikant. Wellicht dat we die in Barcelona gaan zien. Als ze inderdaad in de lente van 2012 op de markt moeten verschijnen dan lijkt het MWC in de Catalaanse stad een geschikt moment voor de onthulling daarvan.

Via: Reuters

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.