Geruchten
17 februari 2012 - Ron Smeets

Panasonic heeft snode smartphone plannen in Nederland

Enkele maanden geleden werd ik gebeld door iemand die bezig was met een klein marktonderzoek, en dan vooral binnen de media, in opdracht van Panasonic. De vraag die mij toen gesteld werd was wat mijn gedachten waren over de kans op succes als Panasonic zou besluiten de Nederlandse markt te gaan betreden met (Android) smartphones.

Zoals velen van jullie zich wellicht nog kunnen herinneren is Panasonic in 2005 uit de mobiele telefoonmarkt gestapt. Dat was nog voor de (touchscreen) smartphone hype losbarstte. Inmiddels heeft de Japanse fabrikant al aangekondigd dat men de smartphone markt gaat betreden. Begin december werden zelfs al een paar prototypes getoond en plannen onthuld. Welnu, gisteren ontving ik wat informatie over snode plannen die Panasonic heeft om hun terugkeer in de Nederlandse markt kracht bij te zetten.

De fabrikant heeft namelijk al met Vodafone en T-Mobile gesproken over het opnemen van de nieuwe Panasonic smartphones in het assortiment van deze providers. Daarnaast zou Panasonic ook al deals gesloten hebben met enkele (landelijke) telefoonwinkels. KPN, zo werd mij verteld, is nog wat terughoudend maar heeft ook al aangegeven interesse te hebben in de nieuwe Panasonic smartphones.

Verder kwam mij ook ter ore dat Panasonic voor de Nederlandse markt van plan is een fors marketingbudget in te gaan zetten om hun Android smartphones 'bekend' te maken bij het grote publiek. Natuurlijk zal veel ook afhangen van de kwaliteit van de toestellen die Panasonic gaat introduceren in Nederland. Het prototype dat tot nu toe getoond werd ziet er op zich niet verkeerd uit, maar ik zal hem toch echt eerst in mijn handen gehad moeten hebben om te kunnen bepalen of het wat is.

Daarnaast is het ook de vraag of de Nederlandse consument wel zit te wachten op een volgend 'Android merk'. Daarvoor zullen de toestellen van Panasonic zich toch echt moeten gaan onderscheiden van de 'rest'. Over ruim een week heb ik in Barcelona een interview afspraak staan met een van de Japanse topmannen van Panasonic. De informatie die ik hierboven beschreven heb zal ik zeker ook op mijn vragenlijst voor dat interview zetten.

Natuurlijk heb ik Panasonic vanochtend ook al gecontacteerd voor een reactie op de informatie die mij ter ore gekomen is. Zoals verwacht kreeg ik van een woordvoerder het volgende antwoord:“Panasonic heeft als beleid dat het niet inhoudelijk reageert op geruchten. Panasonic zal zelf op gezette tijden communiceren over de ontwikkelingen rondom de smartphones.” Wordt vervolgd in Barcelona dus!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.