Nieuws
26 oktober 2012 - Ron Smeets

Panasonic gaat Europese smartphone markt alweer verlaten

Begin dit jaar maakte Panasonic haar terugkeer op de Europese mobiele telefoonmarkt bekend. Het eerste toestel dat ook hier in Nederland uitgebracht werd was de Panasonic Eluga (foto), een waterdichte Android smartphone die nog geen grote successen voor de Japanse fabrikant gebracht heeft.

De grote baas van Panasonic heeft tegenover Reuters verklaard dat de fabrikant begin volgend jaar met reorganisatieplannen zal komen om de verliesgevende takken van het bedrijf te saneren. Daarbij wordt ook de Europese mobiele divisie genoemd als een van de activiteiten die mogelijk alweer gaan verdwijnen.

De berichten van Reuters zijn afkomstig van twee (anonieme) bronnen. Die claimen te weten dat Panasonic haar verkoopdoelstellingen voor smartphones in Europa niet gaat halen en dat dit de belangrijkste reden voor de Japanse fabrikant is om de Europese smartphone markt eind maart 2013 wederom de rug toe te keren. Op zich niks nieuws voor Panasonic want de fabrikant deed datzelfde al eens in 2005.

Vorig jaar maakte Panasonic bekend dat de fabrikant in de eerste 12 maanden van haar Europese terugkeer 1.5 miljoen smartphones wilde verkopen. Enkele maanden daarvoor (december 2011) zei Panasonic dat men in 2016 wereldwijd 15 miljoen smartphones aan de man en vrouw wilde gaan brengen waarvan 9 miljoen buiten Japan.

Analisten hebben becijferd dat de 'goodwill' waarde van Panasonic's mobiele telefoon divisie zo'n 678 miljoen Euro bedraagt (70 miljard Yen). De kosten voor het afschrijven van die tak komen dan bovenop de reorganisatiekosten van 397 miljoen (41 miljard Yen) die Panasonic voor 2013 al begroot heeft.

Een kleine toevoeging van mijzelf. Ik heb de Panasonic Eluga deze zomer getest en hoewel het toestel uiterlijk zeker niet slecht uit zag moet ik heel eerlijk bekennen dat het bepaald ook geen hoogvlieger was. De scherpe randen maakten dat het toestel niet prettig in de hand lag en de waterdichtheid was niet meer dan een 'gimmick'. De UI had nogal wat last van 'lag' en reageerde soms (veel) te traag. De camera kon zich ook niet meten met de meeste (vergelijkbare) concurrenten. Kortom, een veelbelovend toestel van de buitenkant met middelmatige specs en tegenvallende prestaties.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.