Toestellen
14 september 2007 - Ron Smeets

Palm Treo 750 'TomTom' review

Deze zomer heeft Palm de Treo 750 nieuw leven in willen blazen door hem in een bundel met TomTom en GPS muis in de winkels te leggen.

Gezien mijn niet al te positieve ervaringen met het toestel in de afgelopen negen maanden vond ik het zeker de moeite waard om te bekijken of de ‘Navigatie versie’ van deze Treo wellicht wel aan de eisen van de gemiddelde Smartphone gebruiker zou voldoen.

Het complete pakket lag voor 848 Euro in de winkels. Dat is allerminst goedkoop te noemen, zelfs als je voor dat geld ook een GPS muis, houder, combinatie autolader (voor muis en toestel) en TomTom 6.6 met kaarten voor heel Europa erbij geleverd krijgt.

Echter, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een andere Smartphone met navigatie die momenteel heel erg populair is, de Nokia N95, dan valt het eigenlijk nog wel mee. Dat toestel kost namelijk los zo’n 600 Euro en dan moet je er nog 79 Euro bijtellen om drie jaar te kunnen navigeren (met regelmatige updates van kaarten). Bovendien krijg je voor dat geld ook geen autolader en –houder erbij dus uiteindelijk zal het kwa aanschafprijs niet veel meer schelen met deze Treo.

Natuurlijk zijn er ook genoeg andere PDA en Smartphone met Navigatie toepassingen, maar dat is toch een beetje appels met peren vergelijken. Neemt niet weg dat de prijs/kwaliteit verhouding in dat geval niet in het voordeel van de Treo TomTom bundel spreken.

Na het openen van het pakketje was het eerst zaak om alles aan de praat te krijgen. De Treo 750 staat niet bepaald bekend om zijn Bluetooth compatibiliteit met headsets, en toestellen van andere merken of PC’s en Laptop’s. Toch ging de installatie van de Bluetooth GPS muis zo goed als vanzelf en ik moet ook zeggen dat ik daarna geen enkel probleem heb ondervonden zoals het opnieuw moeten ‘pairen’ nadat de muis uitgestaan had of buiten bereik van het toestel geweest was. Wat dat betreft werkte het setje dus optimaal.

Mijn volgende test was de leesbaarheid van het display. Op mijn andere Treo 750 is het lezen van Email en het gebruik van andere applicaties in de buitenlucht, bij (fel) daglicht schier onmogelijk gebleken maar de nieuwere modellen van de 750 hebben daar heel wat minder last van. Het lijkt er op (zie ook de foto van de twee uitvoeringen naast elkaar) dat Palm dat behoorlijk verbeterd heeft. Bij gebruik in de auto moet ik eerlijk toegeven dat de helderheid van het scherm van de Treo 750 zelfs niet onder deed voor dat van mijn eigen TomTom 910.

De installatie van de meegeleverde TomTom applicatie en kaarten was ook een fluitje van een cent en het werkte allemaal direct en zonder problemen. Waar ik een beetje tegen op keek was de grootte (of het gebrek daar aan) van het display van de Treo 750 voor navigatie doeleinden maar dat viel reuze mee. Natuurlijk kun je het niet vergelijken met een standaard TomTom of ingebouwd Navigatiesysteem met een 5 of 7 inch scherm, maar dat zou ook niet eerlijk zijn.

De bediening van TomTom is enigszins aangepast voor toepassing op een relatief kleiner display en dat werkte ook prima. Wat wel tegenviel was de geluidskwaliteit van de gesproken aanwijzingen. De externe speaker van de Treo 750 levert misschien voldoende volume in een stille auto, maar in een ietwat rumoeriger model zijn de aanwijzingen soms wat moeilijker te horen.

Wat mij in bijzonder positieve zin opviel was dat het verkrijgen van een GPS fix met de losse GPS muis van Palm iedere keer opnieuw bijzonder snel ging. Als ik het vergelijk met mijn TomTom 910 dan was die soms één tot wel twee minuten langer bezig nadat hij uitgestaan had. Bij de Treo duurde het eigenlijk nooit langer dan 30 seconden.

De kwaliteit van de houder en lader zijn ronduit perfect te noemen. De geleverde set is bijzonder compleet en goed te plaatsen in elk type auto. Dat klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar kijk maar eens om je heen hoe sommige Navigatie PDA’s bevestigd zijn. Zelfs de houder van mijn TomTom werkt niet altijd optimaal, trilt nogal eens en is in sommige auto’s niet lekker te plaatsen op het raam.

De houder die Palm erbij levert is in elke stand in te stellen, vooral dankzij de de drie scharnierpunten. Ik heb ‘m zelf getest in een Hyundai Tuscon (voorruit relatief ver van de bestuurder), een Ford Ka (veel ronde obstakels in en om het dashbord) en een Kia Rio.

De autolader voor zowel het toestel als de GPS muis is zeker geen overbodige luxe. Als je een hele dag op de weg zit en navigeert, dan moet je beide apparaten na een uurtje of vier toch echt weer aan de lader hangen. De muis houdt het wel wat langer uit maar als je toch eenmaal aan het laden bent kun je die ook maar beter inpluggen.

De kwaliteit en actualiteit van de meegeleverde kaarten is ook bijzonder goed. Dat wil nog wel eens anders zijn bij sommige PDA-TomTom bundels, zo heb ik mij laten vertellen. Soms worden ietwat verouderde kaarten geleverd om de prijs van het pakket te kunnen drukken.

Palm heeft daar duidelijk niet voor gekozen en ja, de prijs is er dan ook wel naar. Als ik echter weer even het vergelijk met de eerdergenoemde N95 met navigatie optie erbij pak dan krijg je bij de Treo met TomTom wel een veel beter functionerend pakket. Het bepalen van de GPS fix gaat bij de GPS muis van de Treo vele male sneller dan bij de N95 en ook de routeberekening werkt stukken sneller dan bij de Nokia.

Dan nog even kort iets over het toestel zelf. Zoals ik al schreef zijn mijn (en die van menig andere Treo 750 gebruiker in mijn omgeving) ervaringen niet echt positief te noemen. Nu heb ik mijn eerste Treo 750 bewust NIET geüpdate om de prestaties te kunnen vergelijken met diegenen die dat inmiddels wel gedaan hebben. Het toestel dat bij de Navigatie bundel zat had natuurlijk een veel recentere firmware versie dan mijn model uit December 2006 en dat was ook duidelijk te merken.

De problemen met de belfuncties, de Bluetooth synchronisatie en slechte geluidskwaliteit lijken, op de Bluetooth problemen na, allemaal opgelost. Treo gebruikers die ik ken die inmiddels Windows Mobile 6 geinstalleerd hebben zeggen dat ook de Bluetooth functionaliteit daarin een stuk verbeterd is.

Wat dat betreft klopte mijn verhaal van een half jaartje geleden dus dat je beter nog even kon wachten met het aanschaffen van de Treo 750 totdat de problemen opgelost waren. Palm lijkt dat inmiddels dus onder controle te hebben en dus is de Treo 750, als je op zoek bent naar een Windows Mobile Smartphone en bereid bent er de nodige Euro’s aan uit te geven, nu zeker het overwegen waard.

Ik kan mij ook niet aan de indruk ontrekken dat een deel van de problemen destijds veroorzaakt werden door de Vodafone firmware. Palm heeft dit nooit officieel toegegeven, en Vodafone natuurlijk al helemaal niet, maar het heeft er wel alle schijn van dat dit een factor geweest is. Ik denk dat ik nu ook mijn eigen Treo maar eens ga voorzien van Windows Mobile 6.

Samenvattend.

Positief:

- Gemakkelijke, probleemloze installatie

- Snelheid TomTom applicatie

- Actuele kaarten

- Compleet uitgerust pakket

- Goede GPS ontvanger

- Prijs/kwaliteit ten opzichte van vergelijkbare Navigatie Smartphones (N95)

Negatief:

- Te klein display

- Geluidssterkte gesproken aanwijzingen

- Uithoudingsvermogen van de accu

- Prijs/kwaliteit ten opzichte van andere PDA navigatie gadgets

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.