Toestellen
26 december 2007 - Henk de Hooge

Palm Treo 500V review: De 'Consumenten Smartphone'

In September introduceerde Palm samen met Vodafone de Treo 500V ofwel de ‘Consumenten Smartphone’.

Het toestel is inmiddels al ruim twee maanden exclusief bij Vodafone te koop en zal binnenkort ook zonder Vodafone Simlock te koop zijn. Hoog tijd dus om ‘m eens van dichtbij te bekijken.

Iets dat meteen opvalt is het feit dat deze Smartphone voorzien is van Windows Mobile 6 Standaard, speciaal ontwikkeld voor toestellen zonder touchscreen.

Palm heeft er samen met Vodafone en ‘eigen’ sausje over gegoten waardoor de bediening van Windows Mobile, normaal niet echt aan te raden zonder touchscreen een stuk gebruiksvriendelijker moet worden.

Daarbij heeft men vooral gebruik gemaakt van eigen menu’s met (veelgebruikte) opties en zogenaamde ‘one-click shortcuts’ om de diverse (extra) menuopties te kiezen. Het zal hoe dan ook wennen zijn om Windows Mobile te bedienen zonder touchscreen, maar er zullen net zoveel gebruikers zijn die nog nooit met een touchscreen toestel gewerkt hebben dus die weten niet beter dan dat ze bij het aanschaffen van deze Palm zullen moeten wennen aan een nieuwe User Interface.

Toch moet ik toegeven dat de Palm / Vodafone UI voor Windows Mobile de gebruiksvriendelijkheid inderdaad ten goede komt, maar de Treo 500V heeft helaas ook enkele niet zo handige features.

Een daarvan is de manier om het toetsenbord te vergrendelen. Daarvoor moet je minimaal drie menustappen doorlopen. Ontgrendelen gaat snel maar dat moet ook wel want voordat je het weet schiet het toestel, na de eerste stap (selecteer ‘Ontgrendelen’ via de linker menu toets) weer in de stand-by modus waarbij het scherm direct ‘op zwart’ gaat.

Verder valt ook de korte levensduur van de accu op. Bij normaal gebruik houdt de Treo 500V het nog geen dag vol, iets dat we ook tegenkwamen bij de Treo 750 en dus een algemeen ‘Palm probleem’ lijkt te zijn. Toch zegt Palm dat de Treo 500V 600 uur standby tijd haalt. Dat kan wel zijn, maar belangrijker is toch de levensduur van de accu gedurende het gebruik.

Over de functies van de Treo 500V valt weinig negatiefs te zeggen. Voor een toestel dat nog geen 200 Euro kost (inclusief abonnement) krijg je alle voordelen van een Windows Mobile Smartphone, inclusief UMTS support en ook de camera is met 2 megapixels redelijk te noemen, maar ook niet meer dan dat.

Helaas heeft de camera geen flits en dat is, voor een toestel dat bedoeld is voor de consumenten markt, wel een tegenvaller. Door de ontbrekende flits kun je natuurlijk ’s avonds weinig fotograferen. De kwaliteit van foto’s die buiten gemaakt worden, mits bij voldoende licht, is best goed. De foto’s die bij overdag bij kunstlicht (binnen) genomen worden zijn kwalitatief hooguit matig te noemen.

Foto 1, overdag genomen, buiten, bewolkt:

Foto 2: overdag genomen, binnen.

Onder aan deze review staan nog enkele voorbeelden.

Wat ik niet begrijp is het feit dat Palm bij de camera op het toestel niet vermeldt dat het een 2 megapixel versie is. Consumenten die dit toestel in de winkel zien liggen zullen daardoor kunnen denken dat het een 1.3 megapixel of zelfs een VGA versie is want als het er niet op staat dan zal het wel een ‘mindere camera zijn’., toch?

Het is mogelijk om de gemaakte foto’s via Bluetooth naar je PC of Laptop te zenden, maar echt makkelijk gaat dat niet. Het koppelen van apparaten via Bluetooth duurt redelijk lang en bij het verzenden van de bestanden moet je kiezen voor de optie ‘Uitstralen’ bij de extra menu-opties. In het ‘Verzend’ menu is de optie ‘Bluetooth’ namelijk weggelaten ten faveure van andere, duurdere, opties zoals MMS en Email. Niet echt gebruiksvriendelijk.

Je kunt hiervoor dus beter gebruik maken van een microSD kaartje (wordt niet standaard meegeleverd) en een cardreader, mocht die niet in je PC of Laptop aanwezig zijn.

Verder kun je met de Treo 500V ook gebruik maken van Push Mail of synchroniseren van je Outlook mail en agenda (Exchange) via ActiveSync en natuurlijk wordt ook Vodafone Live! Flink gepromoot. Behalve via de ‘Live!’ selectietoets wordt je als gebruiker ook nog op diverse andere manieren (menu-opties als MobileTV) verleid om gebruik te maken van Vodafone’s mobiele content portal, maar dat was natuurlijk wel te verwachten van een toestel dat aan een provider gelocked is.

De Treo 500V is verder, zeker voor een Smartphone, een behoorlijk compact en met 120 gram ook een licht toestel dat goed in de hand ligt. Ook het volwaardige qwerty toetsenbord, een must voor Smartphones, is goed te bedienen. De toetsen liggen zelfs iets verder uit elkaar dan bij de duurdere Treo 750 en dat is, zo kan ik uit ervaring melden, een groot voordeel.

Conclusie:

Ben je op zoek naar een relatief goedkope Smartphone en niet gehecht aan touchscreen bediening dan is de Treo 500V zeker het overwegen waard. Denk er wel aan dat je het toestel iedere dag oplaadt en dat je er een microSD kaart bij koopt om het uitwisselen van bestanden een stuk eenvoudiger te maken.

Wil je niet vastzitten aan de Treo 500 in combinatie met een Vodafone abonnement, dan zul je tot ergens in januari 2008 moeten wachten. Dan zal hij namelijk ook via de andere verkoopkanalen, zonder Vodafone lock, beschikbaar komen.

Nog enkele foto’s van het toestel zelf.

Hieronder staan enkele foto’s die met de camera van de Treo 500V gemaakt zijn.

Buiten:

Binnen:

Close-Up ;-)Gerelateerde links:
Palm Treo 500V vanaf 2008 ook Simlock vrij te koop
Videopreview van de Treo 500v
Palm Treo 500v officieel aangekondigd
Over de auteur: Henk de Hooge
 
Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast blogger, strateeg, storyteller en een digitale nomade. Je maakt Henk blij met bijzondere en snelle auto's, reizen en coole gadgets.