Toestellen
12 september 2007 - Ron Smeets

Palm Treo 500v officieel aangekondigd

Nadat gisteren al de eerste echte foto's van de nieuwste consumenten smartphone van Palm opdoken werd het toestel vandaag tijdens een presentatie in samenwerking met Vodafone en Microsoft officieel door Palm aan de pers gepresenteerd.

Het meest opvallende aan de Treo 500v is het feit dat het de eerste Palm Smartphone is die geen touchscreen display heeft. Dat zal voor de geoefende Palm gebruiker even wennen zijn, zeker omdat het toestel op Windows Mobile 6 Standaard draait.

Nu hoor ik jullie al denken: "Windows Mobile zonder touchscreen?!?" Ja, dat klinkt inderdaad niet echt gebruiksvriendelijk maar in de korte tijd die ik na de presentatie met het toestel heb kunnen spelen moet ik eerlijk toegeven dat Palm, Vodafone en Microsoft er wel in geslaagd zijn een versie van Windows Mobile te maken die ook zonder touchscreen goed te bedienen zal zijn.

Zo zijn de menu functies niet alleen via de selectie- en vier-weg bedieningstoets onder het scherm te bedienen, maar ook via shortcuts op het toetsenbord (zie foto hieronder).

Nu ben ik natuurlijk een gebruiker die zich zowiezo niet 'hecht' aan één OS of UI, dus het zal even afwachten zijn wat de gemiddelde consument hiervan gaat vinden.

De Palm-Vodafone versie van Windows Mobile op de Treo 500v ziet er overigens ook heel anders uit (qua look and feel) dan het standaard Windows Mobile OS zoals dat bijvoorbeeld op de Treo 750 en HTC toestellen draait. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het dikke Vodafone sausje waarmee deze versie van Windows Mobile overgoten is.

De belangrijkste reden waarom Palm besloten heeft een Smartphone zonder touchscreen op de markt te brengen is de positionering van het toestel. Zonder abonnement zal de Treo 500v 299 Euro gaan kosten. Een toestel met touchscreen is, volgens Palm, niet voor die prijs te maken.

Omdat het toestel voorlopig alleen via Vodafone te koop zal zijn is de verwachting dat hij met abonnement al vanaf 0 Euro in de winkels zal komen te liggen.

Het is de bedoeling dat de Treo 500v medio oktober uit gaat komen maar een exacte datum kon men nog niet noemen omdat de laatste tests nog niet afgerond zijn. Zoals ik het kon beoordelen werkten op de prototypes die men vandaag presenteerde wel alle functies, inclusief internet, Google Maps etc.

Qua spect is de Treo 500v verder wel een compleet toestel, dus met 3G support (wel UMTS, geen HSDPA), Mobile Office, een 2 megapixel camera en microSD geheugenkaart (wordt niet standaard meegeleverd).

De belangrijkste specs en features op een rij:

- All-in-one smartphone with messaging, email and web

- Full Qwerty keyboard for fast and easy typing

- Automatic delivery of Hotmail/MSN, Yahoo!, and Gmail

- Large, 2.4 inch, 320x240 display

- Internet Explorer Mobile browser

- Access to Google Maps and eBay

- Vodafone Live!

- 3G/UMTS network

- Address book, calendar, to-do lists

- Viewer voor Office en Adobe PDF bestanden

- Windows Media® Player Mobile for music and videos

- 2.0 megapixel camera captures video too

- 150MB of memory

- microSD expansion card option

- Windows Mobile® 6 Standard software

- Microsoft Direct Push Email

- Bluetooth

- Leverbaar in twee kleuren: glacier white en charcoal greyGerelateerde links:
Nog twee foto's van de nieuwste Treo 500 uitgelekt
Europese versie van de Centro wordt de Treo 500?
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.