Nieuws
11 januari 2009 - Ron Smeets

Palm Pre voorlopig nog niet naar Nederland

Afgelopen donderdag werden een nieuwe Palm Smartphone en (webbased) besturingssysteem in Las Vegas gepresenteerd. Dit weekend ontving ik ook een uitgebreid Nederlands persbericht hierover. Het ziet er naar uit dat wij nog tot na de zomer zullen moeten wachten voordat dit toestel hier in de winkels zal liggen

Maar goed, Palm's nieuwe toestel en het bijbehorende webOS besturingssysteem zien er in ieder geval veelbelovend uit.

Zoals gezegd hoop ik er snel eentje te kunnen testen maar eerst is Amerika aan de beurt. Daar verschijnt de Palm Pre wel nog vóór deze zomer in de winkels.

Alle specs op een rijtje:
- High-speed connectiviteit (EVDO Rev. A of UMTS HSDPA)
- Wi-Fi 802.11  b/g(6)
- Geintegreerde  GPS(7)
- Groot 3.1-inch  touch screen met een a 24-bit kleuren 320x480 resolutie HVGA  scherm
- Slide-out QWERTY  toetsenbord
- E-mail, waaronder  Outlook EAS (voor toegang tot corporate Microsoft Exchange servers), alsmede  persoonlijke e-mail ondersteuning (POP3, IMAP)
- Uitgebreide messaging ondersteuning (IM, SMS and MMS capabilities)(4) 
- High-performance web browser met de klassen van een desktop oplossing
- Multimedia speler (video, MP3)
- 3-megapixel camera met LED flits en diepteperspectief
- standaard 3.5mm headsetaansluiting
- Bluetooth® 2.1 + EDR met A2DP stereo Bluetooth ondersteuning
- 8GB intern werkgeheugen (~7.4GB voor de gebruiker beschikbaar)
- USB massa opslagmodus
- MicroUSB connector met USB 2.0  Hi-Speed
- Nabijheidssensor, die automatisch het touch screen uitzet als de telefoon tegen het oor wordt  gehouden
- Lichtsensor, die  het displaylicht dimt als het donker is om zodoende het stroomgebruik terug te  dringen
- Accelerometer, die  afhankelijk van het perspectief, automatisch internetpagina’s en foto’s draait  in landschap of- portretmodus
- Ringtoonschakelaar, waarmee het geluid met een handeling uit gezet kan  worden
- Verwijderbare, oplaadbare batterij
- Afmetingen: 59.57mm (W) x 100.53mm (L, dicht) x 16.95mm (D)
- Gewicht: ca. 135 gram

Voor de liefhebbers het complete Nederlandstalige persbericht:

Palm, Inc. (NASDAQ: PALM) kondigt vandaag het baanbrekende nieuwe Palm® webOS™ mobiele platform aan. Palm webOS is volledig opnieuw ontworpen met de bedoeling constant in verbinding te zijn met het Internet en de bijbehorende nieuwe Palm Pre™. De Palm Pre™ is de allereerste telefoon die voorzien is van dit nieuwe platform.(1) De beschikbaarheid in de Benelux wordt later bekend gemaakt.

Palm webOS is een hagelnieuw platform, exclusief ontworpen voor mobiel gebruik. webOS is zo ontworpen dat contactpersonen, kalenders en informatie zo mobiel moeten zijn als de gebruiker zelf is; draadloos en dus niet gebonden aan een PC of laptop. Palm webOS is het allereerste mobiele platform dat gebruikersinformatie in één oogopslag en volledig geïntegreerd op de telefoon toont(1). De nieuwe Palm Pre en webOS zijn zo ontworpen dat deze vooruitlopen op de persoonlijke behoeften van de gebruiker en zelfs vooruit denkt.

"Palm producten zijn altijd gemaakt met de gedachte het leven te versimpelen en van groot gebruiksgemak te voorzien," zegt Ed Colligan, president en chief executive officer van Palm. "webOS en de Palm Pre  brengen een eenvoud die het spel echt gaat veranderen. We doen dit door de muren te slechten die informatie vaak omringen. Het is de technologie die ervoor zorgt dat het lijkt alsof het apparaat vooruit denkt en de gebruiker brengt wat belangrijk voor hem is:  mensen, tijd en informatie op de meest eenvoudige en naadloze manier."

Palm's nieuwe OS is het allereerste mobiele platform dat vanaf het fundament is opgebouwd en combineert standaard technologie met innovatie en integratie. Aan de basis van webOS liggen enkele gestandaardiseerde technologieën, waaronder webtechnologieën zoals CSS, XHTML en JavaScript. Daarbij heeft Palm  slimme innovaties gedaan om het gehele gebruiksgemak te verbeteren, deze elementen zijn diep geïntegreerd in het platform.

Het nieuwe platform is ontworpen om een ecosysteem van partners in stand te kunnen houden met inbegrip van ontwerpers, hardware leveranciers en fabrikanten van accessoires. Dit alles stelt hen in staat om kerntoepassingen te ontwikkelen die het platform en de productlijn aanvullen. Voor ontwikkelaars verdwijnen veel grenzen om mobiele toepassingen te ontwikkelen, aangezien webOS een rijke en open ontwikkelingsomgeving biedt waar tientallen miljoenen webontwikkelaars reeds mee bekend zijn. Nu kunnen nog meer mensen voor het platform ontwikkelen en dat sneller dan ooit tevoren. De uiterst flexibele ontwikkelomgeving van het platform stellen ontwikkelaars tevens in staat hun toepassing draadloos via een op de Palm aanwezige ‘application store’ beschikbaar te stellen.

Het nieuwe platform introduceert Palm Synergy™, een kerntoepassing voor webOS die alle informatie die het toestel herbergt in een logische volgorde plaatst. De gebruiker hoeft zich niet druk te maken over het bijhouden van meerdere kalenders, contactpersonen en messaging toepassingen.  Synergy zorgt voor een betere, uitvoerige en werkelijke representatie van je leven.

Linked contacts - Met Synergy worden contactpersonen gekoppeld aan meerdere bronnen die de gebruiker in een oogopslag ziet. Hierdoor wordt het in contact treden met die persoon eenvoudiger dan ooit. Als je bijvoorbeeld hetzelfde contact in je Outlook (3), Google en Facebook accounts hebt, herkent Synergy dit als dezelfde persoon, koppelt de informatie en wordt dit bovendien snel en overzichtelijk gepresenteerd. Als je een contactpersoon op je  webOS apparaat bijwerkt met informatie, zal dit ook bijgewerkt worden op andere accounts, zowel op een andere PC als op het web.

Meerdere kalenders – De verschillende kalenders kunnen individueel worden bekeken of worden gecombineerd in een enkele interface. In een oogopslag zijn dus afspraken te zien van werk, familie, sport of andere interesses.

Gecombineerde  messaging mogelijkheden - Synergy laat alle gesprekken met contactpersonen in een interface zien. Zelfs als het gesprek via instant messaging is gestart en je wilt antwoorden via sms.  Tevens kun je zien welke contactpersoon beschikbaar is via een buddy list in contactpersonen en gelijk een nieuw gesprek starten.

Door het slim integreren van de informatie van de gebruiker, is webOS zo ontworpen dat het vooruit denkt en je scherp houdt over de dingen die in je leven gebeuren. Maar dat is slechts de eerste stap. De unieke interface van het platform verschaft je informatie met alleen het gemak die een Palm kan brengen.

Web-connected toepassingen - Toepassingen zijn verbonden met het web en altijd actief(4), hetgeen ervoor zorgt dat je altijd de meest actuele informatie hebt.

Verschillende toepassingen tegelijk draaien - Palm's revolutionaire webOS zorgt ervoor  dat je meerdere activiteiten effectiever dan elk andere mobiel platform vandaag de dag kan beheren. Meerdere applicaties kunnen geopend worden en er kan eenvoudig van de een naar de ander geswitched worden.(4)

Instinctieve gebruikersinterface – Door de multi-touch interface kun je met webOS eenvoudig door activiteiten heen bladeren, zoals je ook doet met een stok speelkaarten. Je kunt items eenvoudig hergroeperen door ze te slepen en als je er klaar mee bent ze eenvoudig weg te gooien. Vinden wat je zoekt is eenvoudig met universal search. Als je typt wat je zoekt definieert het platform je zoekterm en geeft resultaten van zowel het apparaat als het web.(5)

Intuïtieve en onopvallende notificaties – Als er belangrijke dingen staan te gebeuren of er komen nieuwe updates aan, ontvangt de gebruiker ‘diplomatieke’ meldingen die wezenlijk verschillen dan die van andere platformen. Als de gebruiker  bijvoorbeeld een sms of e-mailbericht  ontvangt, verschijnt er aan de onderzijde van het sherm een notificatieschermpje waarin de tekst ‘scrollt’ staat. De gebruiker kan dan beslissen het gelijk te bekijken of dit tot later uit te stellen. webOS meldigen zijn een stap verder en zorgen ervoor dat de gebruiker niets mist, maar ook dat deze niet verdwaalt, een trein niet haalt of uit gedachten gehaald wordt.

Pre beschikt over een dusdanig baanbrekende interface en hardware design dat het de meest geïntegreerde en gebruiksvriendelijke telefoon maakt voor mobiele gebruikers. De Palm Pre is vlotjes, rond en ergonomisch vormgegeven en voorzien van een toetsenbord dat uitgeschoven kan worden indien nodig. Pre is ontworpen om natuurlijk in de hand te liggen en comfortabel in een te broekzak zitten. Als de telefoon ingeschoven is, is deze ideaal voor telefoongesprekken, web browsing, muziek, foto’s en video’s. Als het toetsenbord uitgeschoven is, is de Pre optimaal te gebruiken voor e-mail en sms-berichten. Met de rond vormgegeven slider en een intuïtief aanraakscherm combineert de Palm Pre een fantastisch ontwerp met de revolutionaire webOS software en snelle toegang tot alle informatie op het apparaat of op het web Het is een instinctieve gebruikservaring die anticipeert op de gebruikersbehoefte.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.