Entertainment
18 september 2009 - Ron Smeets

Palm maakt winst en verlies

Palm heeft gisteren haar meest recente kwartaalcijfers bekendgemaakt en die zijn zowel positief als negatief. Het is maar net welke cijfers en 'rekenmethode' je gebruikt. Uhhm, dat klinkt verwarrend en voor een niet-boekhouder is het dat ook.

Enfin, Palm zegt dus over het afgelopen kwartaal 68 miljoen dollar omzet gedraaid te hebben met 2.8 miljoen dollar winst. Echter gerekend volgens de GAAP (Generally Accepted Accounting Principles) heeft de toestel fabrikant een netto verlies van 164.5 miljoen dollar geboekt. Dat is nogal een verschil zeg.

Zoals gezegd ben ik geen boekhouder, maar voor zover ik het begrijp komt het er op neer dat Palm de (ontwikkel)kosten voor haar WebOS besturingssysteem boekt over de verwachte economische levensduur van het product. Snappie? ;-)

Ook niet onbelangrijk is het feit dat Palm het afgelopen kwartaal 823.000 toestellen verkocht heeft. Op 13.000 toestellen na waren dat allemaal Smartphones en ondanks dat Palm dat niet expliciet vermeld zullen dat natuurlijk vrijwel allemaal Pre's geweest zijn.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.