Nieuws
13 november 2005 - Ron Smeets

Overwachte 'bondgenoot' voor BlackBerry

Aan de al jaren durende juridische strijd van RIM met NTP over de schending van NTP's patenten voor mobiele emailtechnieken zoals die gebruikt worden in de BlackBerry lijkt nu zo langzamerhand een eind te komen.

In 2002 besliste het federaal gerechtshof al dat Research In Motion met de emailtechnologie die het in de BlackBerry toepast inbreuk pleegt op de patenten van NTP. Sinds die uitspraak is RIM er al ruim 3 jaar in geslaagd om de 'afsluiting' van haar dienstverlening in de VS te voorkomen door zelf een procedure te beginnen die de geldigheid van NTP's patenten aanvecht. Binnenkort verwacht het hooggerechtshof hier een definitieve uitspraak over te kunnen doen.

Of en hoe snel RIM haar BlackBerry diensten zal moeten stopzetten in de VS als de uitspraak in haar nadeel uitvalt is natuurlijk nog lang niet duidelijk. De kans bestaat nog altijd, hoewel klein , dat beide partijen uiteindelijk een schikking overeen zullen komen, desnoods op last van de rechter.

Voortuitlopend op een eventuele slechte afloop voor RIM heeft de Amerikaanse overheid een verzoek ingediend bij het federale gereschtshof met het verzoek om, in het geval dat RIM echt moet stoppen met de mobiele email diensten in de VS, het stilleggen van de Blackberries met 90 dagen op te schorten zodat de overheid de kans krijgt om al haar gebruikers te inventariseren en een alternatief aan te bieden.

Van de 3 miljoen BlackBerry gebruikers in de VS is zo'n 10% in dienst van de overheid. NTP roept overigens al geruime tijd dat het de dienstverlening zal voortzetten mocht men gelijk krijgen van de rechter en RIM gelast wordt haar Amerikaanse activiteiten te staken. Schijnbaar heeft de overheid daar niet zo'n vertrouwen in.

In hoeverre dit verzoek RIM zal 'helpen' en de kans op een positieve uitspraak voor BlackBerry te vergroten is natuurlijk niet te zeggen. NTP heeft in ieder geval al laten weten niet echt blij te zijn met deze gang van zaken, zo meldt de Washington Post.Gerelateerde links:
RIM niet bang voor rechtzaak
De Blackberry duim in opmars
Nieuwe Blackberry kost $300 in VS
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.