Geruchten
28 augustus 2008 - Ron Smeets

Orange 'knijpt' download snelheden iPhone 3G

Sinds de introductie van de iPhone 3G wordt er vrijwel overal ter wereld al geklaagd over de slechte 3G prestaties van het toestel. Apple is druk bezig met het oplossen van deze problemen maar de beloofde update is er nog niet.

Nu zou deze update een groot deel van de Franse klagers ook niet echt verder helpen, zo blijkt nu. Orange heeft namelijk toegegeven dat men de afgelopen weken de maximale download snelheid voor iPhone 3G gebruikers op haar netwerk op 384Kbps geknepen heeft.

Volgens Orange was dit nodig om de stabiliteit van het netwerk te kunnen garanderen. Het is de bedoeling dat de download snelheid voor iPhone 3G gebruikers medio september naar 1Mbps (megabit) opgetrokken wordt.

Inmiddels hebben veel Orange klanten al een officiele klacht ingediend bij de Franse provider omdat ze volgens de letter van het contract recht hebben op download snelheden tot maximaal 7.2Mbps (daar waar het netwerk technisch mogelijk is natuurlijk).

Apple heeft nog niet officieel gereageerd op de bekentenis van Orange. Zij hebben toch ook het een en ander te verduren gekregen betreffende de kwaliteit van de 3G iPhone, ook in Frankrijk.

Overigens denk ik niet dat het Franse fenomeen overal speelt waar gebruikers klagen over de 3G prestaties van de iPhone. Er zal technisch zeker ook iets aan de hand zijn maar de actie van Orange maakt het er natuurlijk niet leuker op voor de Franse iPhone bezitters.Gerelateerde links:
iPhone 3G update moet UMTS problemen verhelpen
Nieuwste iPhone firmware lost 3G problemen nog niet op
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.