Nieuws
08 september 2009 - Ron Smeets

Orange en T-Mobile UK gaan fuseren

In Nederland is Orange een tijdje geleden al door T-Mobile overgenomen maar de BBC meldt nu dat beide Telco's in Engeland nu ook in onderhandeling zijn over een fusie. Als het allemaal zo loopt als gepland dan zal de deal in November afgerond worden.

T-Mobile is met een marktaandeel van 15% de vierde Telco in Engeland. Orange heeft met 22% de derde plek in handen. Eenmaal gefuseerd zal de T-Mobile/Orange combo meteen de grootste Engelse mobiele provider worden met 37% marktaandeel. O2 (Telefonica) staat nu nog op de eerste plek met 27%, gevolgd door Vodafone met 25%.

Orange en T-Mobile zeggen dat de Engelse fusie grote voordelen met zich mee gaat brengen voor de klanten van beide bedrijven. Zo zal het netwerk verbeterd worden, zowel qua bereik als kwaliteit, en wordt ook de klantenservice beter. Of de geplande fusie ook gevolgen heeft voor het personeel van beide telco's is nu nog niet duidelijk, maar dat lijkt natuurlijk wel waarschijnlijk. T-Mobile heeft in Engeland momenteel 12.500 werknemers, Orange 6.500. Kijkend naar het klantenbestand en het marktaandeel zou je daaruit al kunnen afleiden dat Orange de efficientere organisatie heeft. Zij bedienen namelijk ruim 17 miljoen klanten, terwijl T-Mobile dus bijna het dubbele aantal personeelsleden 'nodig heeft' voor ruim 11 miljoen klanten.

De vraag is nu natuurlijk ook wat de Europese Unie van deze deal gaat vinden. De kans is groot dat de afdeling van Neelie Smit-Kroes de fusie eerst grondig zal onderzoeken om te bepalen of de gefuseerde organisatie geen monopoly en/of oneerlijke concurrentie positie gaat innemen in de Engelse telecom markt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.