Toestellen
08 oktober 2006 - Ron Smeets

Opvolger voor de Chocolate?!

LG was een jaar geleden (in Korea) met de KG800 Chocolate de eerste toestelmaker die een GSM op de markt bracht met zogenaamde touch-sensitive bediening, anders dan het welkbekende touchscreen principe.

De hype die LG daarmee losmaakte was toen natuurlijk nog niet te voorzien, maar inmiddels weten we wel beter. Na het overdonderende succes van de Chocolate in eigen land volgende enkele maanden later ook de release en het succes in Europa en Amerika.

Nu wordt het natuurlijk afwachten wat de opvolger gaat worden van de Chocolate. LG heeft welliswaar in Korea natuurlijk al de Black Label versie van de Chocolate geintroduceerd, maar dat is eigenlijk niet meer dan een variatie op het bekende thema met enkele kleine upgrades. Hetzelfde geldt voor de roze, witte en clamshell Chocolate's die we deze zomer voorbij hebben zien komen.

Wat, volgens mij, een waardige opvolger van de KG800 zou kunnen worden zie je op de foto's boven en onder: de Onyx. Dit concept ontwerp voor de GSM van de toekomst is deze zomer voor het eerst gepresenteerd en ontworpen door Synaptics en Pilotfish.

De Onyx is helemaal uitgevoerd met de touch-sensitive technologie die LG voor de tiptoetsen van de Chocolate gebruikt. Dit wordt zelfs zover doorgevoerd dat je voor het opnemen van een gesprek het toestel alleen maar aan je wang (en oor) hoeft te houden. Berichten verzenden doe je door ze met je vinger van het scherm te 'vegen'.

Brian Connor van Pilotfish licht het hoe en waarom van de gemaakte design- en technologie keuzes bij het ontwerp van de Onyx als volgt toe: "Het doel dat we hiermee voor ogen hebben is het creeren van nieuwe kanalen tussen hand, oog en toestel waarbij de gebruiker toegang krijgt tot informatie en acties op een manier die met conventionele toetsen en knoppen niet mogelijk was".

De vraag is nu of dit ontwerp ooit in deze vorm in de winkels zal komen te liggen. Zoals gezegd zou het een waardige opvolger kunnen zijn van de Chocolate, maar, kijkend naar de ontwerpers en het totale concept zou dit ook zomaar de langverwachte iPhone kunnen worden. . .Gerelateerde links:
BenQ Siemens op de 'Chocolate' toer
Chinese namaak Chocolate
Amerikaanse Chocolate krijgt speakerphone update
Clamshell Chocolate in Berlijn opgedoken
De 10 mooiste GSM's: smaken verschillen
Special edition van de Chocolate II
Koreaanse 'Chocolate' rip off
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.