Nieuws
24 februari 2006 - Ron Smeets

'OPTA's' blij met Europese regels voor roamingtarieven

De verschillende Europese telecom waakhonden, zoals de OPTA in Nederland, zeggen blij te zijn met de op handen zijnde Europese regelgevingen die de exorbitante roaming tarieven aan banden moeten gaan leggen.

Volgens de voorzitter van de European Regulators Group bestaat er momenteel nog een veel te groot verschil tussen de daadwerkelijke roaming kosten en de tarieven die de diverse providers hun klanten in rekening brengen.

Hoewel die constatering al lang geen wereldnieuws meer is, is het natuurlijk wel een hele stap vooruit als de diverse Europese 'Opta's' het met elkaar eens zijn.

Wellicht dat hierdoor de tariefsverlagingen sneller een feit zullen worden en kunnen we, maar dat is wel heel erg voortvarend, deze zomer al voor normale tarieven vanuit Italie, Spanje of Kroatie naar huis bellen.

Vooralsnog wil EU commisionaris Viviane Reading in ieder geval nog voor deze zomer het voorstel voor de regulering van de roaming tarieven aan de commissie voorleggen. Indien dat voorstel dan goedgekeurd wordt, dan zouden de nieuwe tarieven in de tweede helft van 2007 in kunnen gaan.Gerelateerde links:
Roaming tarieven met maximaal 95% omlaag
Engelse 'Opta' duikt ook in roaming tarieven
Wa' kos da'? Mobiel bellen in het buitenland
Europese website over roaming kosten
SIMple goedkoop bellen op vakantie
GSM op vakantie wordt goedkoper
Opta hekelt hoge tarieven
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.