Nieuws
07 februari 2011 - Redactie MobileCowboys

Opsporing via 'Stealth SMS'; indianenverhaal of niet?

Afgelopen vrijdag publiceerde de Telegraaf een uitgebreid artikel over een nieuwe mobiele opsporingsmethode via zogenaamde Stealth SMS'jes. Justitie zou via deze 'onzichtbare berichten' potentiële criminelen kunnen volgen en opsporen.

GSM Helpdesk dook verder in het verhaal en vroeg zich daarbij, terecht, af of het hier inderdaad gaat om een nieuwe manier van opsporing via mobiele telefoons of dat het een indianenverhaal is. Een bijzonder interessant onderwerp, zo bleek al gauw.

Het opsporen van mobiele telefoons via positiebepaling van toestellen met behulp van de netwerken van providers bestaat al langer en is ook alom bekend, maar het feit dat justitie met behulp van de providers in staat is een mobiele telefoon via 'stealth sms'jes' te 'volgen' werd tot nu toe altijd ontkent.

GSM Helpdesk schrijft: Volgens de Telegraaf heeft Justitie tot op heden het bestaan van 'stealth sms-berichten' ontkent. Stealth sms berichten zouden volgens de Telegraaf onzichtbare sms berichten zijn die verstuurd worden naar mobiele telefoonnummers, waarmee een mobiele telefoon 'opgeroepen' zou worden de gps-coördinaten door te geven.

Het is al jaren een openbaar geheim dat opsporingsinstanties met hulp van mobiele netwerken in staat zijn verdachten te traceren op basis van hun mobiele telefoon. Ook het bestaan van stealth sms-berichten is door Nederlandse mobiele aanbieders aan GSM Helpdesk Nederland bevestigd. Daarnaast kan een mobiele telefoon ook vanuit het netwerk opgeroepen worden zichzelf te 'identificeren' op het netwerk. Dit normale proces, dat een mobiele telefoon overigens gemiddeld elke vijf minuten automatisch doet, is onderdeel van de GSM techniek die ervoor zorgt dat een netwerk 'weet' in welke omgeving een mobiele telefoon zich ongeveer moet bevinden.

Tim Wijkman van GSM Helpdesk heeft vrijdag extra onderzoek gedaan naar het bestaan van de zogenaamde Stealth SMS'jes en hij ontdekte het volgende: Door de berichtgeving van de Telegraaf doen daarnaast momenteel de wildste geruchten de ronde dat mobiele telefoons via stealth sms-berichten op afstand ingeschakeld kunnen worden, GPS ontvangers in telefoons geactiveerd kunnen worden of zelfs de microfoon van de telefoon aangezet kan worden om op afstand mee te luisteren. Dit deel moet beschouwd worden als een indianenverhaal. Hoewel technisch alles te realiseren valt, zouden alle merken en type mobiele telefoons af-fabriek hiervoor van software voorzien moeten zijn die dit type 'instructies' kunnen uitvoeren, iets dat dermate kostbaar en vergaand is dat uitgesloten kan worden dat deze mogelijkheden er zijn en gebruikt worden.

In een reactie aan GSM Helpdesk Nederland bevestigt Jan van der Aa, woordvoerder bij Vodafone, dat de zogenaamde 'stealth sms-berichten bestaan. Er zijn volgens van der Aa technische mogelijkheden om verdachten aan de hand van hun mobiele telefoon op te sporen of af te tappen: "Enkel in opdracht van een officier van Justitie mogen en zullen telecomproviders opsporingsinstanties toegang geven tot bepaalde delen van de bewaarde gegevens of tot technische mogelijkheden in het mobiele netwerk om een mobiele telefoon op te sporen of een telefoon- of datatap te zetten. Duidelijk is wel dat het sturen van stealth sms-berichten niet door de operator wordt uitgevoerd." aldus van der Aa.

Bij Vodafone is de zogenaamde 'Corporate Security afdeling' belast met onder meer de uitvoering van Jusitiële vraagstukken. Naast de bevestiging van Vodafone dat het bedrijf voldoet en moet voldoen aan de Nederlandse wetgeving inzake opsporing van verdachten, mag aangenomen worden dat ook andere telecomaanbieders in Nederland de Nederlandse opsporingsinstanties op dezelfde manier van informatie moeten kunnen voorzien.

Zoals gezegd, een boeiend onderwerp. Het complete artikel op GSM Helpdesk is dan ook zeker de moeite van het lezen waard.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl