Nieuws
28 juni 2019 - Luc Meijs

Oppo onthult ‘s werelds eerste Under-Screen Camera Grensverleggende technieken van Oppo; MeshTalk, USC, IoT en 5G ontwikkelingen

Tijdens het MWC 2019 in Shanghai toonde Oppo zijn laatste nieuwe ontwikkelingen aan de wereld. Twee daarvan zijn grensverleggend, aldus de fabrikant zelf. USC, ofwel Under- Screen Camera, en MeshTalk werden door Oppo onthuld. Waar USC misschien al voor zich spreekt betreft het een selfie camera die onder het scherm geplaatst is waardoor een notch of andere inkeping niet meer nodig is. MeshTalk is een nieuwe decentrale communicatietechnologie die werkt zonder gebruik te maken van een mobiel netwerk, wifi of Bluetooth. Verder liet de fabrikant nog de nieuwste ontwikkelingen in het 5G netwerk zien en presenteerde het IoT open platform.
 
MeshTalk
 
Oppo presenteerde voor het eerst MeshTalk, een nieuw gedecentraliseerde communicatietechnologie die de verzending van teksten, spraakberichten en spraakoproepen tussen Oppo smartphones mogelijk maakt binnen een straal van drie kilometer zonder mobiele netwerken, wifi of Bluetooth. Voor groepschatfuncties maakt Oppo met MeshTalk een ad-hoc LAN en wordt het communicatiebereik via signaalrelais uitgebreid. De door OPPO op maat gemaakte communicatiechipset maakt, naast deze decentralisatie, een lager stroomverbruik en langere gebruiksafstand mogelijk. Gebruikers kunnen met MeshTalk een hoger niveau van privacy bereiken en er wordt verwacht dat er meer uitgebreide toepassingen zullen verschijnen zoals noodcommunicatie.
 

“OPPO zet product- en technologie-innovatie in om een meeslepende en uitgebreide gebruikerservaring te realiseren,” zegt Qiao Jiadong, Product Manager bij OPPO. “USC en MeshTalk maken deel uit van OPPO’s toekomstvisie, waarmee we hopen de technologische evolutie van de branche een ongekende boost te geven. We beschouwen onze R&D-ontwikkelingen ook als een mogelijkheid om de verbeeldingskracht van onze gebruikers te vergroten en tegelijkertijd een breed scala aan toepassingsscenario's te onderzoeken.”
 
5G en IoT
 
Buiten MeshTalk om liet Oppo ook twee andere nieuwe ontwikkelingen zien, 5G en IoT. De ontwikkeling van 5G heeft betrekking op de nieuwe Oppo Reno 5G. Het toestel kan middels deze nieuwe netwerktechnologie grootschalige mobiele games via een 5G-netwerk in de cloud laden, zodat gebruikers kunnen genieten van 5G cloud-gaming. In de IoT Smart Home Zone heeft OPPO de IoT open platform aangekondigd, deze is compatibel met producten in meer dan twintig categorieën, waaronder meer dan 260 apparaten van verschillende merken.
 
Bye bye Notch or Punch Hole
 
We schreven al eerder een artikel over de komst van de echte full screen smartphones. Toentertijd waren twee fabrikanten al flink aan de weg aan het timmeren voor een nieuwe manier om meer scherm te creëren. Xiaomi en Oppo zijn duidelijk niet bang om technologieën die nog in de kinderschoenen staan te presenteren aan de wereld en zo presenteerde Oppo tijdens het MWC in Shanghai hun USC-technologie. Deze nieuwe technologie is Oppo’s nieuwste innovatie en biedt de toekomstige smartphonegebruiker een fullscreen display-oplossing door de selfiecamera onder het scherm te integreren.
 

“Smartphones bieden tegenwoordig steeds meer functionaliteit om aan de wens van de consument te kunnen voldoen. Van waterdruppel-notch tot aan breedbeeldschermen en van pop-up-camera’s tot aan de vandaag aangekondigde OPPO USC. We hebben gezocht naar het beste evenwicht tussen dun en licht, in combinatie met een volledig scherm. Met OPPO USC kunnen we consumenten nu de ultieme breedbeeldervaring bieden”, aldus product manager van Oppo; Qiao Jiadong.
 
USC beschikt over een aangepaste cameramodule die meer licht kan opvangen door het scherm van je smartphone en tegelijkertijd gebruikmaakt van geoptimaliseerde algoritmes en AI-learning om de cameraprestaties te verbeteren. Tegelijkertijd wordt de zoneregeling op het scherm gebruikt om de pixels in het gebied direct boven de camera te regelen. In combinatie met de hogere lichtdoorlaatbaarheid van het paneelmateriaal, zorgt deze technologie daarnaast voor een heldere weergave van camerafuncties zoals fotografie, gezichtsontgrendeling en video-oproepen. Hoewel Oppo zelf aangeeft dat deze technologie nog niet 100% accuraat of compleet is, kunnen we wel een snelle ontwikkeling hierin verwachten. De fabrikant heeft in het verleden meerdere malen een nieuwe technologie getoond waarna deze functioneel te vinden werd in smartphones niet lang na de aankondiging.
 

Ik ben zeer benieuwd naar deze technologie en in hoeverre de ‘’grote jongens’’ in de smartphonewereld dit ook gaan overnemen. Oppo zet in ieder geval een duidelijke toon met deze ontwikkeling, het bedrijf lijkt ervan overtuigd te zijn dat de toekomst van de smartphone vooralsnog over steeds meer schermoppervlakte zou moeten beschikken. Ik zeg: laat maar komen die daadwerkelijke all screen smartphones!
 
Bron: Oppo Twitter