Nieuws
20 november 2007 - Redactie MobileCowboys

OPMERKELIJK: Big Brother Apple?

Via DC: Er is altijd veel te doen om de ‘big brother’-activiteiten van Google. Het lijkt er nu op alsof ook Apple zich als een Big Brother gedraagt. Apple zou data van iPhone gebruikers opslaan. Hetzelfde gebeurt klaarblijkelijk via de nieuwe Leopard-OS.

Wat is er aan de hand?

De website 9to5mac stuitte op een forumdiscussie op Hackint0sh. In deze discussie postte een forumlid dat hij een url gevonden had waarin onder andere het volgende stukje code naar voren kwam:

deployver="Apple iPhone v%@"

app="YGoiPhoneClient"

Apple iPhone v%@

Dit zal niet veel mensen direct wat zeggen, maar het gaat hier om een stukje code dat aangeeft dat Apple datagegevens van de iPhone, waaronder IP-adres en voorkeuren van de gebruiker, via een verborgen string in de Weather.app doorstuurt naar een specifiek adres (http://iphone-wu.apple.com/dgw?imei=%@&apptype=finance).

Door deze informatie op te slaan kan Apple een profiel opbouwen van de gebruiker. Apple zou theoretisch kunnen opslaan waar de bezitter van de iPhone geweest is, hoe ze met hun geld omgaan (denk aan aandelen via de iPhone verhandelen) en wat ze browsen.

Na posting van het artikel op 9to5mac kwamen natuurlijk reacties links en rechts op. Hieruit bleek dat het niet alleen om de iPhone gaat, maar ook om de nieuwe Apple OS Leopard. In de applicatie “Calculator.app” blijkt ook een ‘snitch’ verstopt te zitten. De poster denkt dat de applicatie “may be providing support to applications needing dynamic conversion with changing ratios.”

Het lijkt er dus op alsof Apple de informatie van gebruikers registreert en verstuurd, zonder dat de gebruiker daar enige invloed op heeft.Gerelateerde links:
Meer dan 1 miljoen iPhones verkocht!
Voor iedereen die wil weten hoe de iPhone werkt. . .
Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl