Nieuws
12 januari 2011 - Ron Smeets

Openbare telefooncellen niet meer rendabel voor KPN

KPN heeft vandaag bekend gemaakt te zullen gaan stoppen met de exploitatie van openbare telefooncellen. Door de opkomst van de mobiele telefonie is het gebruik van openbare telefooncellen namelijk drastisch afgenomen en wegen de kosten van de exploitatie niet meer op tegen de baten.

Tot 2008 had KPN de verplichting om ervoor te zorgen dat er voor iedere 5000 inwoners van Nederland één telefooncel beschikbaar was. Sindsdien zijn de telefooncellen geleidelijk, in overleg met de diverse gemeenten, gaan verdwijnen. Nu stopt KPN dus helemaal met de exploitatie van telefooncellen.

Dat wil overigens niet zeggen dat ook echt álle telefooncellen zullen gaan verdwijnen. Een aantal gemeenten heeft gekozen voor nieuwe telefooncellen met reclame. Deze nieuwe, vierkante telefooncellen met reclame worden samen met reclamebedrijf Hillenaar geëxploiteerd. Hillenaar zal de exploitatie van de telefooncellen voortzetten in samenwerking met het bedrijf RBL Telecom. Deze partij zal ook de exploitatie van zo’n 250 telefooncellen zonder reclame voortzetten. Daarmee verdwijnt de telefooncel niet geheel uit het Nederlandse straatbeeld.

Voor niet openbare telefooncellen, zoals gevestigd in bijvoorbeeld vakantieparken en verzorgingsinstellingen blijft alles bij het oude.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.