Nieuws
28 mei 2015 - Ron Smeets

Open Mobile; één mobiel abonnement, mét ouderlijk toezicht, voor 't hele gezin Meer controle over het smartphone gedrag van de kids

In Amerika is het al jaren heel normaal om met een heel gezin van één mobiel abonnement gebruik te maken. De bel-, sms- en databundel wordt dan door alle personen aangesproken. Op die manier kun je niet alleen de kosten beter in de hand houden, maar je voorkomt dat een gezinslid dat meer data verbruikt moet bijbetalen terwijl broer, zus of een van de ouders in hun abonnement reeds betaalde data overhouden, en dus weggooien. T-Mobile heeft enkele jaren geleden hier in Nederland ook een dergelijk abonnement, Friends & Family, gelanceerd, maar daar zaten toch wat te veel haken en ogen (plus kosten) aan.

Deze week is een nieuwe mobiele provider opgedoken die het delen van een abonnement met meerdere personen, opnieuw in Nederland introduceert. Open Mobile biedt daarnaast echter nog meer opties die vooral bij ouders in goede aarde kunnen vallen. De provider heeft overigens geen eigen netwerk. Het is een zogenaamde virtuele mobiele operator (MVNO) die voor haar diensten gebruik maakt van het netwerk van T-Mobile.

Ik kom later terug op de gezinsbundels en kosten. Waar Open Mobile zich ook in wil onderscheiden van de rest zijn de opties om meer controle te krijgen over het smartphone gebruik van je gezinsleden, en dan natuurlijk met name de kids. Via een webtool of app kun je namelijk per gebruiker tijdstippen instellen wanneer internettoegang, bellen, sms'en en het gebruik van bepaalde apps wel of niet toegestaan is. Wil je dat zoon- of dochterlief na tien uur 's avonds niet meer kan App'en of Facebook'en? Dat kun je eenvoudig instellen. Of vind je dat vrouwlief tussen vijf en zes 's middags toch echt moet koken, dan blokkeer je haar Social Media apps, bellen en sms'en in die periode (ahum). Handige tools? Ik ben er van overtuigd dat de verschillende gezinsleden daar ook verschillend over zullen denken ;) Het blokkeren werkt overigens niet voor alle apps. De meeste social media apps zijn wel op die manier te beheren en de provider belooft nog met een lijst van alle compatible apps te komen. Die is er nu dus nog niet.

Open Mobile heeft drie verschillende, zogenaamde 'samen delen' bundels. Die bieden allemaal onbeperkt bellen en sms'en binnen Nederland maar verschillen in de grootte van het datategoed. De 2GB bundel kost, in basis, 30 euro per maand. Voor de 5GB bundel betaal je 45 euro en de 10GB bundel kost 60 euro per maand. Vervolgens bepaal je hoeveel gezinsleden je verder nog aan wilt sluiten. Dat kost € 7,50 per maand voor iedere volgende abonnee die alléén data wil gebruiken (en niet bellen- of sms'en dus) en € 15 per maand voor data, bellen en sms'en. Letwel, wanneer jij als enige gebruiker voor een van deze abonnementen kiest dan betaal je, bovenop de gekozen bundel (2, 5 of 10GB) ook nog €15 per maand, Dat bedrag geldt dus letterlijk voor ALLE gebruikers, ook de eerste.

Is Open Mobile voordeliger? Dat hangt natuurlijk sterk af van de kosten van de abonnementen die jij en je gezinsleden op dit moment betalen. Ik heb het even doorgerekend naar mijn eigen situatie en wanneer ik voor lief zou nemen dat (data)roaming niet meer standaard in de bundel, of tegen een zeer laag tarief, aangeboden werd dan kom ik tot het volgende rekensommetje.

Op dit moment hebben wij drie abonnementen met in totaal 4250 MB data, 600 belminuten en ongeveer een gelijk aantal sms'jes. Daarvoor betalen wij ca. 80 euro per maand. Ja, dat kan ongetwijfeld goedkoper, maar zelf heb ik een zakelijk abonnement met goede, voordelige, roaming voorwaarden.

Wanneer wij zouden kiezen voor de 5GB Open Mobille variant, dan kost ons dat €45 + 3 x €15 = €90. In ruil daarvoor krijgen we dan dus wel allemaal onbeperkt bellen en sms'en en 750MB meer data, maar ik ga ongetwijfeld meer betalen voor mijn roaming. Enfin, zoals gezegd moet je even goed uitrekenen of Open Mobile voor jouw gezin en situatie winst kan opleveren. Dat geldt ook voor de toestellen die gebuikt worden. De abonnementen van Open Mobile zijn altijd SIM-Only varianten. Op de site worden wel toestellen aangeboden, en ook ietsje voordeliger dan de adviesprijzen, maar die aanschaf moet je wel meerekenen.

De provider heeft overigens ook nog wel één abonnement voor 'singles'. Voor 15 euro per maand krijg je dan 250 belminuten, 250 sms'jes en 500MB data. Die bundel kan niet gedeeld worden met andere gebruikers.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.