Nieuws
01 juni 2007 - Chris Bannink

Open Mobiel Internet (OMI) boekt vooruitgang!

Eerder waren op dit cowboyblog al de eerste berichten over het Open Mobiel Internet initiatief (OMI) gepost. Intussen zijn er flinke stappen voorwaarts gezet.

Naast de portals van de operators zoals KPN i-mode en Vodafone Live, werken belangrijke contentpartijen met enkele system integrators en alle (!) mobiele operators binnen het OMI verband samen aan het verwezenlijken van mobiel internet zoals je dat op je pc gewend bent.

Begin 2006 waren de uitgangspunten van OMI gedefinieerd in het position paper. De hieronder volgende onderdelen zijn intussen onder de paraplu van ECP.nl afgesproken en/of doorgevoerd.

*Prijstransparantie

Vanuit het OMI initiatief is aangegeven dat de consument niet durft te internetten omdat voor hem niet duidelijk is wat hij precies betaalt. Dat vraagt om transparante prijsstelling. Alle operators hebben intussen een flat fee. T-mobile en Orange waren er al snel bij. KPN kwam met surf & mail Surf & Mail en Vodafone kwam deze week met Zorgeloos Mobiel Internet. Door de Europesche commissie is intussen geregeld dat de voice roaming tarieven worden aangepakt, wij hopen dat de data roaming tarieven ook zullen volgen.

*Beter vindbaar.

Afgesproken is dat de contentpartijen op zo veel mogelijk manieren gevonden moeten worden op mobiel internet. Omdat niet elke contentpartij de dot.mobi uitgang heeft geclaimd en niet elke partij het technisch voor elkaar krijgt om een redirect van de normale url naar een mobiele url te doen, is afgesproken in ieder geval mobiel.merknaam.nl te gebruiken. Ook in de communicatie.

*Uniforme programmeertaal.

Nu worden de diverse portals in verschillende markup languages geschreven. Afgesproken is dat elke contentpartij dat vervolgens in xHTML zal gaan maken. Dit geeft voordelen voor alle toe- en afnemende bedrijven en consumenten.

*Telefoon instellingen.

Ook wel configuratie genoemd. Nog steeds zijn de meeste telefoons niet voorzien van de juiste instellingen om mobiel te kunnen internetten. Dit is straks automatisch op afstand te regelen via een smsje. Afgesproken is dat er een centrale sms shortcode komt waardoor iedereen zijn telefooninstellingen –gratis- kan krijgen. Onafhankelijk welke operator of handset wordt gebruikt. Een duidelijke doorbraak!

*User ID

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een off-portal anonymous user ID, voor veel contentpartijen noodzakelijk om buiten de portals (abonnee)diensten aan te kunnen bieden.

*Publiciteit

Ook zijn er plannen om een grote publiekscampagne op te zetten om het open mobiele internet te promoten. Met OMI leden als bijvoorbeeld RTL Nederland, Sanoma/Ilse, Unilever, EndeMol, LogicaCMG, Rabobank, TNO, Universal Music, ANWB en Telegraaf heeft OMI zowel de grootste mediapartijen als de grootste adverteerders binnen haar gelederen. Een campagne zal echter nog minstens een half jaar op zich laten wachten omdat nog enkele zaken moeten worden geregeld. Ook veel contentpartijen zullen nog hun best moeten doen om de inhoud helder en relevant voor mobiel (made for mobile) aan te bieden.

Deze ontwikkelingen zijn uniek te noemen. Nederland is hiervoor een proeftuin voor de mobiele operators die alle vier in het buitenland soms vele malen groter zijn dan in Nederland zelf.

PS: Vorige week vrijdag heb ik over omi gesproken tijdens het ICT delta congres en een interview over OMI aan

Emerce gegeven. Ook Planet en MobielBreedband.nl hebben er over geschreven. Mobiel Internet is hot. Hieronder slechts enkele van de diverse links naar Open Mobiel Internet van Mobile Cowboys.

Keep you posted!Gerelateerde links:
Consumentenbond: Pas op met Mobiel internetten op vakantie!
Vodafone komt met super snel internet voor de mobiel
KPN verwacht hoge omzet mobiel internet.
Orange mobiel internetten goedkoper!
T-Mobile ziet grote toekomst in Mobile internet!
Rabo Mobiel woensdag van start
Toegankelijkheid Mobiel Internet moet beter
Content partijen willen OPEN mobiel internet
Walled gardens zetten deur op een kier
Over de auteur: Chris Bannink