Nieuws
06 februari 2019 - Luc Meijs

Op naar een duurzaam smartphone-leven Samsung zet broodnodige stap richting een duurzamere toekomst

Wie stoort zich er niet aan, de onnodige plastic verpakkingen om de accessoires heen bij je nieuwe smartphone. Een plastic seal om je thuislader, oordopjes, kabel etc. Denk niet alleen aan je nieuwe smartphone maar ook tablet of wearable bijvoorbeeld. Zelfs bij tv’s, koelkasten, airconditioners en wasmachines worden zaken in plastic verpakt waar dit helemaal nergens voor nodig is. De Koreaanse gigant zet dus een belangrijke, maar vooral ook nodige stap, in een duurzamere toekomst. 
 

Een voorbeeld voor de rest
 
Samsung begint dit jaar met stappen te zetten, om het plastic verpakkingsmateriaal van hun producten te vervangen door papier en andere duurzame alternatieven. De Koreaanse gigant is al begonnen met het vervangen van plastic bij producten en accessoires van smartphones, tablets en huishoudelijke apparatuur, door milieuvriendelijke materialen. Denk aan gerecyclede en bio-based kunststof en papier. Om uiteindelijk ook de verpakkingsmaterialen van de producten in zijn geheel te vervangen heeft Samsung een team aangesteld voor het ontwerp, ontwikkeling, inkoop, marketing en kwaliteitscontrole hiervoor. Plastic houders die momenteel in smartphone-, tablet- en wearable doosjes gebruikt worden zal vervangen worden met pulp varianten. Thuisladers van deze producten krijgen een vernieuwd ontwerp, deze zullen voortaan met een matte finish geleverd worden in plaats van glans. Ook de beschermfolies van plastic zullen verdwijnen.
 

Het onnodige plastic als verpakking bij huishoudelijke apparaten zoals, TV’s, koelkasten, airconditioners en wasmachines zal worden vervangen door gerecyclede materialen en bio kunststoffen zoals zetmeel en suikerriet. Vanaf 2020 kiest Samsung er tevens voor om enkel nog met papier te werken dat gecertificeerd is door wereldwijde milieuorganisaties, zoals de Forest Stewardship Council, het Programme for the Endorsement of Forest Certification Scheme en het Sustainability Foresty Initiative. Het papier hiervan zal worden gebruikt voor verpakkingen en handleidingen.
 
Een mooie toevoeging is de uitspraak van Gyeong-bin Jeon, hoofd van Samsung Global Customer Satisfaction Center; “Samsung maakt zich sterk voor het aanpakken van maatschappelijke milieuproblemen, zoals uitputting van grondstoffen en plastic afval,”Wij zetten ons in voor het recyclen van hulpbronnen en het minimaliseren van de vervuiling afkomstig van onze producten. We zullen meer milieuvriendelijke materialen gebruiken, zelfs als dit hogere kosten tot gevolg heeft.’’
 
De afsluiter hiervan vind ik de meest belangrijke zin, zelfs als dit hogere kosten tot gevolg heeft. Dat een Mega Corporation als Samsung deze stap eindelijk durft te zetten is een belangrijke doorbraak voor een milieuvriendelijke toekomst, want laten we eerlijk zijn: het is immers altijd een kostenplaatjeafweging verhouding tot een dergelijke beslissing gemaakt wordt (en de vraag of dit kostenplaatje niet doorgevoerd gaat worden in de verkoopprijs van de producten). Hopelijk zullen andere fabrikanten snel volgen en inzien dat dit soort beslissingen vitaal zijn voor ons milieu en zoals Jeon al mooi verwoordde, de uitputting van onze grondstoffen.
 
Hieronder nog een infographic van Samsung over deze Milieuvriendelijk keuze.