Nieuws
16 november 2008 - Ron Smeets

Op bezoek bij de grootste GSM Freak van de BeNeLux

Afgelopen lente stelde ik in een enquete de vraag hoeveel mobieltjes onze lezers gemiddeld hebben. Verbazingwekkend genoeg was het aantal personen dat aangaf meer dan vijf toestellen te bezitten relatief groot: 19%.

Enkele weken later startte ik een wedstrijd waarbij ik jullie vroeg om je collectie zo uniek mogelijk in beeld te brengen. Voor de meest originele of bijzondere inzending lag een iPod Touch klaar. Ik denk dat velen zich de berichten en reacties over die ene Belgische verzamelaar, GSM Freak, nog wel kunnen herinneren. Hij had, begin dit jaar, zo'n 270 toestellen en enkele maanden later was zijn collectie al gegroeid tot ruim 320 mobieltjes.

Zijn verhaal klonk aanvankelijk ietwat ongeloofwaardig. Ik bedoel, wie koopt er nu vijf, tien en soms zelfs meer nieuwe mobieltjes in een maand. Dat kan toch bijna niet? Nou, wel dus! GSM Freak trakteerde ons op enkele foto's van zijn collectie en werd deze zomer dus ook, volkomen terecht, uitgeroepen als winnaar van de wedstrijd. Restte mij mog een tripje naar het mooie West Vlaanderen voor een het overhandigen van de prijs, een interview met een bijzondere verzamelaar en natuurlijk een kijkje in zijn, inmiddels tot bijna 500 exemplaren gegroeide, collectie.

Rudi is een warme bakker met een bijzondere passie voor mobiele telefoons. Met grote regelmaat bezoekt hij de telefoonwinkels in West Vlaanderen om zijn collectie op peil te houden. Op het moment dat ik bij hem op bezoek was bestond zijn collectie uit 474 toestellen maar tegen de tijd dat dit artikel online verschijnt zijn er alweer minimaal 6 toestellen bijgekomen. Rudi mailde mij namelijk dat hij na mijn bezoek nog even geshopt heeft om de LG KC550, LG KS 360, Samsung F400, Nokia E66, Nokia 3600 Slide en Sony Ericsson K330i erbij te kopen. En die mail dateert van drie dagen geleden dus wie weet welke toestellen Rudi in de tussentijd nog gekocht heeft ;-)

Nu hoor ik jullie al denken. 'Bijna 500 toestellen en alleen de afgelopen zes maanden al meer dan 200 toestellen gekocht? Dan is hij nog niet zo lang aan het verzamelen, toch? Nou, dat is niet helemaal waar. Rudi's passie voor mobiele telefoons dateert al van een jaar of tien geleden. Aanvankelijk kocht hij niet zoveel toestellen en een paar jaar geleden besloot hij zijn complete collectie te verkopen. Omdat hij zijn toestellen allemaal maar één keer gebruikt en als nieuw bewaart in de originele doos kon hij gerust de halve nieuwprijs vragen. Dit deed hij in zijn bakkerij en de toestellen gingen, heel toepasselijk, als warme broodjes over de toonbank ;-)

Enkele maanden later kreeg Rudi echter spijt van zijn beslissing om de toestellen te verkopen en besloot hij zijn hobby als GSM verzamelaar weer op te pakken. In een poging om de verloren gegane collectie versneld weer op peil te krijgen begon hij toen ook met het kopen van toestellen via eBay maar dat bleek al snel geen succes. De meeste toestellen die op eBay verkocht werden (en worden) zijn intensief gebruikt en zitten dus vol met krasjes en andere gebruiksschade en -kenmerken waar een perfectionist als Rudi niet op zit te wachten. Veel van de meer dan 100 toestellen die hij via eBay gekocht heeft zijn dan ook al lang weer uit zijn collectie verdwenen, op enkele bijzondere (oude) exemplaren na. Tegenwoordig koopt Rudi alleen nog nieuwe toestellen en, bij hoge uitzondering, nog wel eens een 'tweedehandsje' mits die bijzonder genoeg is en er spik en span uit ziet.

Wat doet Rudi eigenlijk met al die toestellen? Verzamelaars van postzegels en munten zullen het niet vreemd vinden, maar Rudi gebruikt zijn 480 toestellen eigenlijk nooit. Ze staan, gesorteerd op merk en type, in een drietal kasten op zijn slaapkamer. Elk toestel wordt na aanschaf één keer uitgepakt, opgeladen en gebruikt totdat de accu leeg is. Vervolgens gaat het toestel weer terug in de originele verpakking en de kast in.

Van elk toestel wordt vervolgens bijgehouden hoe lang de accu meeging, hoe de kwaliteit van het geluid was, hoe gebruiksvriendelijk de menu's zijn en wat hij in het algemeen van het toestel vond. Daarbij kijkt Rudi alleen naar de basic functies: bellen en SMS-en. Camera's, Internet, GPS en dergelijke vind hij niet belangrijk voor een mobiele telefoon en die functie gebruikt (en test) hij dus ook niet. Het is een keuze die hij gemaakt heeft en gezien zijn drukke day-job (bakkers die dit lezen zullen het meteen begrijpen) kan ik dat ook wel begrijpen. Rudi vertelde mij dat hij nog tientallen toestellen aan zijn tests moet onderwerpen dus de komende maanden heeft hij nog werk zat, ook als hij in de tussentijd geen nieuwe mobieltjes meer zou kopen, maar dat laatste acht ik zeer onwaarschijnlijk ;-) Natuurlijk bouwt hij ook wel eens een pauze in. Deze zomer nog. Toen lag de prioriteit in zijn uitgavenpatroon even bij de aanschaf van een nieuwe auto. Tja, ook Rudi kan zijn met hard weken verdiende geld maar één keer uitgeven.

Waar hij de binnen enkele maanden wel rekening mee zal moeten gaan houden is de aanschaf van een nieuwe kast. Inmiddels is Rudi aan zijn vierde kast bezig waarin, zoals je op de foto hieronder kunt zien, nog wel enige plaats is maar gezien de snelheid waarmee zijn collectie groeit zal er binnenkort wel een kastje bij moeten komen. Daarnaast wordt het langzaam maar zeker ook raadzaam de inboedelverzekering ietwat aan te passen, zo liet Rudi mij weten. Die 480 toestellen met een gemiddelde winkelwaarde van 200 Euro (schat ik) vertegenwoordigen samen toch een waarde van bijna 100.000 Euro! Vanzelfsprekend ga ik hier niet vertellen waar Rudi zijn collectie bewaart!

Wat mij in zijn collectie al eerder opviel toen hij mij een lijst stuurde was het feit dat hij sommige toestellen dubbel heeft. Zo staan in zijn kasten drie Nokia 1610's, vier 2110's, twee Sony Ericsson's T610's en zelfs zeven(!) Nokia 3310's. Dit komt doordat Rudi in het verleden nog wel eens een winkel binnenstapte zonder de lijst van zijn collectie mee te nemen. Daarnaast zijn, vooral de oudere modellen zoals de 2110 en 3310 van Nokia voor een deel nog overblijfselen van de aankopen die hij op eBay gedaan heeft. De meeste telefoonwinkels in de buurt kennen Rudi inmiddels zo goed dat als het nu nog een keertje voorkomt dat hij zich vergist en een toestel koopt dat hij al heeft, dan mag hij die kosteloos omruilen.

Zoals gezegd is Rudi bijzonder zuinig op zijn enorme collectie mobieltjes. Waar ik mijn dochter regelmatig met een nieuw mobieltje op pad stuur (ook om reacties uit de tienerwereld over een nieuw toestel op te kunnen vangen) is Rudi's collectie voor zijn vrouw en twee dochters off-limits ;-) Vorig jaar heeft hij zijn dochter tijdelijk een Sony Ericsson W580i geleend en prompt waren de toetsen gebroken. Nu wil natuurlijk het toeval dat dát toestel nu eenmaal een probleem had met brekende toetsen, net als de S500i, maar toch, Rudi houd de kasten met zijn mobieltjes gesloten voor zijn familie. Uit verzamelaars oogpunt overigens zeer begrijpelijk.

Tijdens mijn bezoek mocht ik zijn collectie natuurlijk wel uitgebreid bewonderen en bovendien trok Rudi ook enkele bijzondere toestellen uit de kast zoals twee Coca Cola GSM's, een bijzondere Panasonic met flip-display, enkele pre-historische Nokia's, een Alcatel en Pioneer's (compleet met werkende reserve accu's), maar ook de gouden RAZR, Elle GSM en de Funker uit Spanje. Omdat hij twee keer per jaar op vakantie naar Spanje gaat heeft hij ook toestellen die daar vandaag komen. Ja, ook tijdens zijn vakantie gaat de verzamelwoede gewoon door ;-). Hieronder kunnen jullie enkele van zijn bezondere toestellen zien.

Om te beginnen de Spaanse Funker, een toestel dat meer op een MP3 speler lijkt dan een GSM. Enkele van dit soort toestelletjes zagen we begin dit jaar ook al in Barcelona maar tot nu toe zijn ze nog niet succesvol doorgebroken.
Funker-a

Dan enkele echte oldies van Pioneer, Alcatel en natuurlijk ook Nokia. Bijzonder detail: Rudi heeft ook van de meeste van deze bejaarde toestellen nog een werkende (reserve) accu op de kop weten te tikken.
Pioneer-Alcatel-Oldies-a

En wat dachten jullie van deze Coca Cola toestellen van Sagem en Bosch. Echte verzamelobjecten!
Bosch-Coca-Cola

Ook de Hummer en Elle GSM's ontbreken niet in de collectie van GSM Freak.
Hummer-Open

Wie kent ze niet, de bijzonder Panasonic met een flip-open display die als zoeker voor de aan de zijkant ingebouwde camera diende en de roze Toshiba TS605 ;-)
Panasonic-Flip-a

Een van de meest waardevolle (qua prijs) toestellen in de collectie is deze gouden RAZR.
Moto-RAZR-Luxury-Gold

Niet gezien tijdens de Music Awards dit jaar; de MTV GSM. Zal wellicht te maken hebben met het feit dat MTV tegenwoordig veel met Sony Ericsson samenwerkt en dan is er natuurlijk geen plek meer voor mobieltjes van andere merken.
MTV-GSM-a