Toestellen
10 november 2006 - Ron Smeets

Ook satteliet telefoons worden kleiner

Een van de problemen die satelliet telefoons nog met zich meebrengen, behalve de hoge aanschafprijs en dito belkosten, is het gewicht en 'draagbaarheid' van de toestellen.

De nieuwe Globalstar GSP-1700 lost dat laatste probleem voor een groot deel al op. Toegegeven, met 202 gram is het nog steeds geen lichtgewicht, maar een stuk handelbaarder dan de meeste andere satelliet GSM's. Bovendien is de GSP-1700 ook ruim 40% kleiner dan zijn voorgangers van Quallcomm. De afmetingen van het toestel komen in de buurt van een redelijke PDA: 13.5 x 5.4 x 3.5 cm (h x b x d).

Als extraatje kan de GSP-1700 ook via de mobiele EV-DO datanetwerken connecteren zodat je behalve bellen ook data (mail?) kunt down- en uploaden.Gerelateerde links:
Na gelul nu ook ‘SMS’ in de ruimte
Zonnevlammen leggen GPS systemen plat
Satelliet GSM business winstgevend na ramp
Satelliet telefoons brengen redding
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.