Nieuws
10 januari 2011 - Ron Smeets

Ook dit jaar geen Nokia persconferentie en stand op het MWC

Of dit, gezien de strategie van Nokia op het Mobile World Congress van 2010, schokkend nieuws zal zijn waag ik te betwijfelen, maar de 'Benelux afdeling' Finse fabrikant heeft middels een officieel statement (nogmaals) bevestigd dat Nokia ook dit jaar niet met een stand in Barcelona aanwezig zal zijn.

Daarnaast hebben de Finnen ook geen persconferentie en toestelaankondigingen in Barcelona gepland staan.

Dat wil, net als vorig jaar, niet zeggen dat de Finnen helemaal niet aanwezig zullen zijn op het MWC. Zo zal Stephen Elop een keynote verzorgen en staat Nokia wel op de stands van NavTEQ en Qt. Daarnaast sponsoren de Finnen ook de AppPlanet. In tegenstelling tot vorig jaar (zie ook het antwoord op mijn vraag hieronder) zal Nokia dit jaar ook geen 'eigen event' organiseren in Barcelona. In 2010 hadden de Finnen een ruimte gehuurd aan de overzijde van het MWC terrein waar een aantal presentaties en persconferenties gehouden werden. De lokatie die Nokia daarvoor gekozen had was overigens het ONCE gebouw, een Spaans blinden instituut, hoe ironisch ;-))

Het officiële statement van Nokia betreffende het MWC van 2011 luidt als volgt: "Alhoewel Nokia geen centrale stand zal hebben op het Mobile World Congress 2011, zullen we wel aanwezig zijn op de beurs op verschillende manieren. Zo zal onze CEO Stephen Elop een keynote verzorgen, zijn we sponsor van AppPlanet en zijn we aanwezig via NAVTEQ en Qt, maar ook via partnerstanden."

Op de vraag of er dit jaar wellicht weer een 'eigen event' in Barcelona georganiseerd gaat worden antwoordde Nokia: "Nee, Nokia legt de focus qua resources meer en meer op eigen events zoals Nokia World".

Nokia is dus duidelijk wat betreft haar deelname en de positionering van het MWC in haar strategie. Dat neemt niet weg dat ik nog steeds van mening ben dat je het eigenlijk niet kunt maken om als wereldmarktleider (wat Nokia nog steeds is, zowel als toestel fabrikant én smartphone producent) niet kunt maken om niet prominent aanwezig te zijn op de grootste vakbeurs van je eigen business. Maar goed, daarover heb ik in het verleden al meerdere keren geschreven.

UPDATE (11-1, 13u40): Naar aanleiding van de discussie die in de reacties op dit artikel losgebarsten is heb ik de afgelopen uren nog een aantal keren contact gehad met Jurgen Thysmans, de PR / Communicatie Manager van Nokia Benelux. Op vragen over de 'standhuur' van Nokia en de activiteiten van de Finse fabrikant tijdens het NWC zegt hij hetvolgende: "GSMA's omschrijving is helaas beetje verwarrend (het zijn privé meeting rooms ipv standen). We geven dit door aan GSMA. Die meeting rooms zijn bedoeld om onze distributie- in industry partners (retail, operatoren, OEMs etc.) te ontmoeten." Voor wat betreft Nokia's strategie wist hij te melden: "Stephen Elop zal zijn strategie en visie presenteren op 11/02 in London (voormalig Capital Markets Day)".

Vooralsnog blijft de mededeling dat Nokia dus geen nieuwe toestellen in Barcelona gaat prezenteren en ook niet met een eigen stand op de beursvloer aanwezig zal zijn, overeind staan. Meer kan ik er, met de informatie die ik tot nu toe van Nokie gekregen heb, niet van maken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.