Nieuws
21 september 2010 - Ron Smeets

Onze planeet telt nu 5 miljard actieve mobiele abonnementen

Zo'n 21 maanden geleden werd de grens van 4 miljard mobiele abonnementen bereikt en volgens analisten van iSuppli wordt op onze planeet nog deze maand (september 2010) de grens van 5 miljard doorbroken. Ofwel, 73.4% van de totale wereldbevolking.

Rekenkundig betekent het dus dat er maandelijks, gemiddeld, zo'n  47.6 miljoen mobiele abonnementen bijkomen, maar de genoemde getallen verdienen wel enige uitleg.

iSuppli spreekt namelijk van 5 miljard actieve mobiele abonnementen (post- en pre-paid) en dat betekent niet dat er ook daadwerkelijk 5 miljard wereldburgers met een mobieltje rondlopen. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met het aantal mobiele abonnementen per persoon. In Europa ligt de penetratie van de mobiele abonnementen op zo'n 157%, ofwel 3 abbo's per 2 inwoners, terwijl dat getal in Afrika uitkomt op ca. 50% (1 abbo per 2 inwoners).

Verder moet ook rekening gehouden worden met het feit dat niet alle mobiele abonnementen ook daadwerkelijk in mobiele toestellen gebruikt worden. Zo'n 200 miljoen abonnementen doen namelijk dienst in zogenaamde Machine-to-Machine (M2M) communicatie oplossingen. Volgens iSuppli zullen er aan het eind van dit jaar ruim 5.1 miljard mobiele abonnementen actief zijn, waarvan 4.9 miljard in mobiele toestellen en ruim 200 miljoen in M2M oplossingen. De grens van 6 mlljard zal, zo voorspelt iSuppli, ergens in 2014 doorbroken worden. Men verwacht dus dat de groei iets zal afvlakken. Op zich begrijpelijk natuurlijk.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.