Nieuws
03 juni 2015 - Ron Smeets

Onze aardbol telt in 2020 ruim 6 miljard smartphone gebruikers Ericsson voorspelt dat over vijf jaar 70% van de totale wereldbevolking aan de smartphone hangt

Ericsson heeft haar Glazen Bol weer eens opgepoetst om in de mobiele (smartphone) toekomst te kijken. De netwerk boer, voormalig nagel aan de doodskist van Sony Ericsson, maar ook de werkgever van de Nederlandse uitvinder van Bluetooth, doet in haar meest recente Mobility Rapport diverse voorspellingen.

Zo zal het aantal mobiele abonnementen tussen nu en 2020 met gemiddeld 5% per jaar stijgen naar 9.2 miljard. Op dit moment zijn dat er nog 7.4 miljard. Wat overigens ook al meer is dan het aantal bewoners dat onze planeet telt. De grootste groei verwacht Ericsson echter op het gebied van smartphone gebruik. Daarvan telt de wereld er in 2020 zo'n 6.1 miljard. Op dit moment zijn dat er nog 'slechts' 2.6 miljard. Dat betekent dus dat het aantal smartphone gebruikers de komende vijf jaar met 15% per jaar toe zal nemen.

Het zal niemand verbazen dat Azië de grootste groeimarkten in die periode Azië (India, China), Afrika zullen en het Midden-Oosten zijn. Volgens Ericsson zal 80% van de nieuwe smartphone gebruikers uit een van deze regio's afkomstig zijn.

Ericsson doet ook voorspellingen voor het mobiele dataverbruik. Momenteel ligt dat gemiddeld per smartphone op ongeveer 1GB (1050 MB). In 2020 zal dat gegroeid zijn naar gemiddeld 4.900 MB per maand. Deze verwachte stijging wordt grotendeels toegeschreven aan de groeiende vraag naar videocontent op smartphones. De komende vijf jaar zal dat verkeer met 55% per jaar groeien.

Voor de netwerken betekent deze groei, opgeteld bij de grotere aantallen smartphones die dan in gebruik zijn, dat het mobiele dataverkeer met een factor 10 zal toenemen.

Net als nu zullen de zogenaamde 'heavy users' ook in 2020 nog het leeuwendeel van de mobiele data verstoken. "Deze ‘heavy-users’ vertegenwoordigen 10 procent van het totaal aantal abonnees en genereren 55 procent van het totale dataverkeer. Video is dominant onder zware gebruikers die circa één uur video per dag kijken, dat is 20 keer meer dan de gemiddelde gebruiker", zo meldt het rapport van Ericsson.

Laten we maar hopen dat in 2020 dan ook de eerste 5G netwerken al actief zijn. Volgens eerdere berichten van Ericsson zou dat tussen 2018 en 2022 moeten gebeuren.

Bron (pdf)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.