Nieuws
20 maart 2012 - Ron Smeets

Ontwikkelaars tonen minder interesse in Android

Een bijzonder bericht uit het Android ontwikkel kamp. IDC heeft samen met Appcelerator onderzoek gedaan naar de interesse voor Android en iOS onder (applicatie)ontwikkelaars. In totaal werden 2173 ontwikkelaars (uit een database met meer dan 280.000) ondervraagd over hun interesse om te (gaan) ontwikkelen voor het Google OS en iOS.

Daaruit blijkt nu dat 78 procent nu zegt zeer geinteresseerd te zijn in het ontwikkelen voor het Google Smartphone OS. Een jaar geleden was dat nog 86%. Ook de interesse voor het ontwikkelen voor Android's Tablet OS daalde, van 75 naar 67%.

Opvallend was vooral dat de interesse van de ondervraagde ontwikkelaars voor iOS niet of nauwelijks gewijzigd was, vergeleken met een jaar geleden.

Als een van de belangrijkste oorzaken voor de dalende interesse van ontwikkelaars voor het Google OS worden de fragmentatie van Android versies en de daaraan gekoppelde grote diversiteit van apparaten (smartphones en tablets) genoemd. Google doet er dus goed aan daar een actiepunt van de maken voordat de, nu nog, licht dalende interesse van ontwikkelaars een structureel probleem wordt.

Van de andere kant moeten we hier ook niet té zwaar aan tillen. De strategie van Google (Android) is nu eenmaal duidelijk anders dan die van Apple (iOS). Google heeft ervoor gekozen om Android zo breeg mogelijk (voor veel fabrikanten en alle 'prijsklasses') toegankelijk te maken terwijl Apple zich helemaal richt op één productlijn (voor tablets en smartphones) en strikte eisen oplegt aan ontwikkelaars. Het voordeel daarvan is dan weer dat, veel meer dan dat bij Android het geval is, de meeste iOS apparaten op dezelfde, nieuwste, versie van iOS draaien.

Android-iOS-Interesse-Grafiek-a Android-iOS-Interesse-Grafiek

Via: The Register, Appcelerator

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.