Nieuws
26 januari 2015 - Ron Smeets

Ontbrekende vingerafdruk sensor in de Nexus 6 met dank aan Apple Apple's overname van Authentec maakte Motorola toestellen vingerafdruk sensor-loos

Lang voordat Apple de eerste iPhone met vingerafdruk scanner presenteerde had Motorola, in 2011, al de Atrix 4G in de Amerikaanse winkels gelegd. De ontwikkelaar van die vingerafdruk sensor, Authentec, werd kort daarna voor meer dan 350 miljoen dollar overgenomen door Apple.

Het gevolg van die aankoop was dat Motorola niet meer kon, of wilde, beschikken over de biometrische sensoren en scanners van Authentec. De Amerikaanse fabrikant besloot vervolgens om dan maar geen vingerafdruk sensoren bij haar toekomstige toestellen te gaan inbouwen. Ze waren, en zijn, namelijk in de stellige overtuiging dat alle alternatieven minder goed werkten dan die van Authentec.

Het verhaal is nu dat het kuiltje in de achterzijde van de Nexus 6 oorspronkelijk wel ontworpen was als plek waar de vingerafdruk scanner zou komen. Dat klinkt leuk, en ook de Moto X heeft natuurlijk een dergelijk kuiltje, maar ik betwijfel of Motorola eind 2011 al zover was met de ontwikkeling van de Nexus 6 (en Moto X) dat aanpassing geen optie meer zou zijn. Ik bedoel, de Nexus 6 kwam pas eind 2014 op de markt. Nu worden toestellen vele maanden, tot wel twee jaar, vooruit ontwikkeld, maar we spreken hier over ruim drie jaar.

Ik wil best geloven dat Motorola een vingerafdruk scanner op de betreffende plekken gepland had, maar het kuiltje in het design zal, toen eenmaal duidelijk was dat die sensor er dus niet kwam, om andere reden (mooi, kenmerkend ontwerp, plek voor het logo) gehandhaafd zijn.

De vingerafdruk sensoren en -scanners die ik tot op dit moment getest heb in de iPhone 5S, 6, Galaxy S5 en de Huawei Ascend Mate 7 hebben allemaal nog wel wat gebreken en werken dus zeker nog niet voor de volle 100%. Wanneer je vingers erg koud zijn wordt het ontgrendelen lastig. De scanner die Huawei gebruikt is, als hij werkt, sneller dan die van de iPhone, maar helaas hapert hij ook vaker. Het is dus nog maar de vraag of het zo slecht is dat Motorola uiteindelijk besloten heeft om vooralsnog geen vingerafdruk sensor in haar toestellen te bouwen.

http://youtu.be/ApdL6bAX4OQ

Bron, via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.