Entertainment
22 september 2006 - Ron Smeets

Onnodig ingeplugde laders vreten stroom

Deze bewering zag ik voor het eerst in een filmpje van een of andere Energiemaatschappij. Volgens mij was het Essent die een in superman achtige cape gehulde ‘redder in nood’ bij mensen thuis onder andere de ongebruikte ingeplugde laders uittrok als energiebesparende actie.

Ik ben geen expert op dit gebied, maar dacht toen wel dat het uittrekken van laders die niet gebruikt niet veel verschil zouden maken in de energierekening. Ondanks dat ook bij ons thuis er soms meer dan 10 ingeplugd zijn.

Niets blijkt echter minder waar. Inmiddels hebben verschillende toestelmakers en Telco’s, waaronder Nokia, Motorola, Vodafone en France Telecom een denktank opgericht die zich moet gaan bezig houden met de ontwikkeling van milieuvriendelijkere toestellen en accessoires.

Dit alles onder de vlag van een project van de Europese commissie waarin fabrikanten worden aangespoord om beter na te denken over de invloed van hun producten op het milieu.

Een van de eerste, voor mij dus verassende, conclusies van de denktank is dat wanneer 10% van alle mobiele bellers hun lader zouden uittrekken als ze hem niet gebruiken, dat genoeg energie zou besparen om 60.000 huishoudens op jaarbasis van stroom te verzien.

Ik heb de 12(!) laders die bij ons in huis nog ingeplugd zaten inmiddels al uitgetrokken. En jullie ?Gerelateerde links:
GSM met zonnecellen
Hotspots op windenergie
GSM's met methanol batterij op komst
Apple gaat iPod recyclen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.