Nieuws
03 februari 2012 - Ron Smeets

Online verkoopverbod voor de iPhone 4 en iPad 2 in Duitsland

De Duitse rechtbank heeft in twee patentzaken die Motorola (nee, niet Samsung deze keer ;-)) tegen Apple aangespannen had in het voordeel van Motorola beslist. Dit betekent dat per direct de iPhone 4 en iPad 2 (3G) online niet meer verkocht mogen worden bij onze Oosterburen.

De uitspraak betreft echter twee patentzaken die Motorola aangespannen had tegen iCloud (voorheen MobileMe) en enkele 3G patenten. Het verkoopverbod is een gevolg van de verloren 3G patentzaak.

Beide toestellen hebben inmiddels al de 'niet meer verkrijgbaar' status gekregen in de online shop van Apple. Een pijnlijke nederlaag voor Apple die, als het ook in hoger beroep (dat er ongetwijfeld komt) bevestigd wordt, grote gevolgen kan hebben voor de gadget fabrikant uit Cupertino. De iPhone 4S en de iPad 2 WiFi-only mogen wel nog verkocht worden. De reden dat het verbod niet voor de iPhone 4S geldt is het feit dat de rechtzaak al dateert van april 2011, toen de 4S nog niet 'bestond'.

Vooralsnog geldt het verkoopverbod dus alleen voor de online verkoop van de iPhone 4 en de iPad 2 3G. Motorola zou met deze uitspraak een algeheel verkoopverbod kunnen gaan eisen, maar dan moet de fabrikant wel eerst 100 miljoen Euro borg storten voor het geval dat de uitspraak straks (over enkele weken of maanden), in hoge beroep, teruggedraaid zou worden. Die borg is dan bedoeld om de schade die door het verkoopverbod aan Apple toegebracht is te vergoeden.

Dat de uistpraak voor het gerechtshof in Mannheim nu in het voordeel van Motorola uitgevallen is werd twee maanden geleden al min of meer verwacht. Toen voorspelde patent guru Florian Müller al dat de kans groot was dat Motorola de 'iCloud' zaak zou gaan winnen van Apple. Met de uitspraken van vandaag is de 'score' tussen Motorola en Apple nu op 3-0 beland. Een zaak wordt (later vandaag) nogmaals beoordeeld, maar de twee rechtzaken die Motorola nu dus gewonnen heeft hakken er, bij Apple, behoorlijk in!

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.