Nieuws
17 december 2014 - Ron Smeets

OnePlus One mag tijdelijk niet verkocht worden in India CyanogenMod OS exclusief voorbehouden aan Micromax

Aan het begin van deze maand dook al het ietwat vreemde bericht op dat OnePlus in India vrij plots het slachtoffer leek te worden van het feit dat de ontwikkelaar van het CyanogenMod OS in dat land een exclusieve overeenkomst met Micromax overeengekomen was. Daardoor moest OnePlus hals over kop op zoek naar een alternatief; Android 5.0 Lollipop. En dat net op het moment dat India een van de eerste landen werd waar het toestel ook via andere kanalen dan 'op uitnodiging' verkocht ging worden, zijnde Amazon. Inmiddels gaan de eerste OnePlus One exemplaren al over de Indiase toonbanken. Die zijn echter nog uitgerust met CyanogenMod. De transitie naar Android 5.0 wordt hard aan gewerkt, maar dat heeft nog tijd nodig.

Wat wil nu het geval. In de tussentijd heeft Micromax, de fabrikant die het alleenrecht heeft op CyanogenMod toestellen in India, een klacht ingediend bij een rechtbank in New Dehli waarin OnePlus beschuldigd wordt van het verkopen van toestellen met software die ze, in India dus, niet mogen gebruiken. Een beetje flauw als je het mij vraagt. Maar goed; een Indiase rechter dacht daar anders over en heeft nu besloten dat de OnePlus One voorlopig niet meer verkocht mag worden in dat land.

Enkele dagen geleden dook een vergelijkbaar bericht op rondom Xiaomi. Die fabrikant werd ook tijdelijk uit de Indiase winkels verbannen in verband met een patentbreuk aanklacht van Ericsson. In die zaak is heel kort daarna een soort van een oplossing bedacht die er op neer komt dat de Chinese fabrikant tot 8 januari bepaalde toestellen wel nog mag verkopen. Echter, dat zijn twee overjarige modellen en één toestel dat nog niet aangekondigd is. Kortom, een oplossing waar Xiaomi niet veel aan heeft. Hoe het met de nieuwe zaak rondom OnePlus zal aflopen? Dat is nog niet bekend, maar ik heb wel een tip voor de toestellen die nu onverkoopbaar op de planken liggen. Iets waar ze bij OnePlus een gruwelijke hekel aan hebben; voorraad. Stuur ze maar naar Nederland! ;)

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.