Nieuws
30 oktober 2018 - Luc Meijs

OnePlus 6T is niet echt een flagship killer meer Qua specs nog steeds een high-end toestel, maar qua prijs helaas ook

OnePlus heeft haar nieuwste smartphone gepresenteerd. De onthulling van de OnePlus 6T op 29 oktober in New York was al een tijdje bekend en dat gold ook voor enkele in het oog springende features zoals de kleinere inham (notch) in het scherm en nog dunnere randen aan zij-, boven- en onderkant. Tijdens de presentatie lag de nadruk onder andere op de vernieuwende dual camera met Nightscape, de in-screen vingerafdruk scanner en de Boost Modus. Het toestel gaat, afhankelijk van de kleur en uitvoering die je kiest, tussen de 559 en 639 euro kosten en is vanaf 6 november te koop in de online shop van OnePlus en in Nederland ook bij de bekende online telefoonwinkel van Jeroen & Jeroen. Kijkend naar de specs dan is de OnePlus 6T zeker een high-end smartphone. Maar met dit prijskaartje kun je hem wat mij betreft geen flagship killer meer noemen.

Betere camera, nieuw scherm, snel en genoeg geheugen
Kijkend naar de specificaties dan hoort de OnePlus 6T zeker in de high-end smartphone categorie thuis. Het toestel heeft een 6.4 inch 19.5:9 AMOLED display met een compacte notch en full HD+ resolutie (2280 x 1080). Net als bij de Huawei Mate 20 Pro is de vingerafdruk scanner in het scherm verwerkt. OnePlus heeft daarbij gekozen voor een plek dichter bij de onderzijde van het scherm. De motor is een 2.8Ghz octa core Snapdragon 845 processor met twee mogelijke RAM configuraties; 6GB of 8GB. Verder kun je ook kiezen tussen een model met 128GB intern geheugen of, als je dat niet voldoende vindt, 256GB. Het toestel heeft geen ingang voor een microSD geheugenkaart. Net als Huawei, Samsung en enkele andere fabrikanten legt OnePlus bij de camera van de 6T de nadruk vooral op het maken van foto’s in het donker en bij weinig licht. ‘Nightscape’ noemen ze dat. De dual camera op de achterzijde heeft twee Sony sensoren met een diafragma van f/1.7. De 16 megapixel camera heeft optische én elektronische beeldstabilisatie en een iets grotere pixel. De 20 megapixel camera heeft geen beeldstabilisatie en een kleinere pixel.

OnePlus: high-end prestaties voor minder dan de helft van de high-end prijs
Ooit was OnePlus een van de eerste fabrikanten die besloot om een goede smartphone, met redelijke high-end specs, te maken die een stuk betaalbaarder was dan de vlaggenschepen van de bekende grote merken. Dat deed OnePlus onder anderen door alleen toestellen te produceren die al verkocht waren. Geen voorraad zorgde voor lagere productiekosten en dus ook een lagere verkoopprijs. Daarnaast maakte OnePlus gebruik van onderdelen die net niet meer de nieuwste waren. Eveneens om de productiekosten en verkoopprijs zo laag mogelijk te kunnen houden. Het resultaat? De OnePlus One was een smartphone met – even eenvoudig gezegd – 80% van de prestaties van de toenmalige (2014) high-end smartphones zoals de Samsung Galaxy S5 leverde voor 40% van de prijs. De OnePlus One kostte destijds 299 euro, de Galaxy S5 699 euro.

OnePlus is voorbijgestreefd
De OnePlus 6T kost nu tussen de 559 en 639 euro. Dat is, vergeleken met de huidige vlaggenschepen – de iPhone X series even buiten beschouwing gelaten – zeker niet meer minder dan de helft. De Galaxy S9+ kostte bij release 949 euro, maar inmiddels kun je hem, los, zonder abonnement, al voor minder dan 649 euro kopen. Daarmee is het voordeel van de OnePlus 6T nog maar 10 tot 90 euro. Nu kan OnePlus natuurlijk niets doen aan de prijserosie waar de Samsung vlaggenschepen, al jaren, onderhevig aan zijn. Maar omdat OnePlus de prijzen van toestellen wel vast zet – in ieder geval totdat er een nieuw model komt – is het wel iets om rekening mee te houden wanneer je van plan bent een betaalbaardere smartphone te kopen. Sterker nog; ik durf te beweren dat OnePlus haar oorspronkelijke doelstelling – de flagship killer - uit het oog verloren is. Nee, dan kun je beter kiezen voor een Nokia 7 Plus, Huawei P20 Lite en dergelijke. Toestellen die uitgerust zijn met prima specs maar inmiddels ook al 200 tot 300 euro goedkoper zijn dan de nieuwste OnePlus!

Prijs, beschikbaarheid en betalen voor USB-C verloopstekker
De OnePlus 6T is kan vanaf 6 november te koop. Het goedkoopste model in de kleur Miror Black met 6GB RAM en 128GB intern geheugen kost 559 euro. Wil je deze kleur met 8GB RAM en 128GB intern geheugen, dan betaal je 589 euro. Hetzelfde prijskaartje hangt aan de Midnight Black uitvoering met eveneens 8GB/128GB. Voor de Midnight Black variant met 8GB RAM en 256GB intern geheugen moet je 639 euro neertellen. Opvallend is dat OnePlus in het persbericht melding maakt van het feit dat een USB-C naar minijack verloopstekker 7,95 kost. Een beetje kinderachtig als je het mij vraagt. Het toestel heeft immers geen 3.5mm aansluiting meer, dus als je nog een goede headset of koptelefoon met mini-jack aansluiting hebt dan moet je die 7,95 ook nog ophoesten. Uit het persbericht: Voor een OnePlus Type-C to 3,5mm adapter betaal je 7,95 euro. De nieuwe OnePlus Type-C Bullets Earphones kosten 19,95 euro.