Nieuws
22 januari 2007 - Ron Smeets

Onderzoek zal uitwijzen: GSM net zo schadelijk als roken

Dat is althans de waarschijnlijke conclusie van een nieuw onderzoek dat de Britse professor Lawrie Challis onlangs gestart is.

De professor voorspelt dat het gebruik van mobiele telefoons mogelijk net zo schadelijk is voor onze gezondheid als roken. De komende vijf jaar zal Challis 200.000 proefpersonen volgen en onderzoeken op een eventuele link tussen mobiel bellen en ziektes zoals Kanker, Parkinson's en Alzheimer's.

Volgens de professor zijn er al aanwijzingen dat langdurig gebruik van mobieltjes, meer dan 10 jaar, bijdraagt aan de ontwikkeling en oorzaak van de hierboven vermeldde ziektes.

Tja, wat moet je hiervan denken. Nog geen twee maanden geleden concludeerde een Deens onderzoek, waarbij ruim 420.000 proefpersonen langdurig (tot wel 21 jaar) gevolgd werden, dat er juist GEEN link bestond tussen ziektes als Kanker en het langrdurig gebruik van mobiele telefoons.

En zo zijn er nog wel een aantal voorbeelden te vinden van onderzoeken die elkaar tegenspreken. Meestal is de conclusie afhankelijk van wie de geldschieter voor het onderzoek is. De voor- of tegenstanders van mobiele telefonie.

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen, toch?Gerelateerde links:
Deens onderzoek: GSM straling niet kankerverwekkend
UMTS straling niet gevaarlijk voor de gezondheid
Mobieltjes even verslavend als roken
Mobiel bellen slecht voor je besluitvaardigheid
GSM's verhogen de kans op hersentumor
WiFi straling slecht voor de gezondheid?!
Nog een stralingsonderzoek zonder echte conclusie
Geen effect GSM op kwaliteit nachtrust
Straling van GSM niet (on)gezond
GSM goed voor gezondheid
Vakbond tegen GSM masten
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.