Nieuws
03 september 2012 - Richard Otto

Onderzoek: 'Politieke Partijen zijn niet mobiel'

Over minder dan 10 dagen zijn alweer de verkiezingen. Het is daarom tijd om nog eens goed te bekijken welke politieke partij het best bij je past. Door het groeiende mobiele mediagebruik zullen steeds meer mensen de partijprogramma's via de mobiel tot zich nemen, maar hoe goed zijn de politieke partijen mobiel vertegenwoordigd? 

Mobile Marketing Nederland nam de politieke partijen onder de loep en onderzocht hun Mobile Presence. Opmerkelijk is dat nog geen enkele partij een iPad app heeft uitgebracht, terwijl het een ideaal medium is om de partij programma's door te spitten. Ook op gebied van Android en iPhone apps wordt de mobiele kiezer nou niet bepaald serieus genomen.

De SP biedt alleen de SPinpartyapp uit 2010. Dit is een 'ludieke' soundboard met uitspraken van diverse politici. VVD heeft wel een nieuwe app uitgebracht met de naam: VVD App. Dit is een foto app, waarbij je een foto van jezelf kan maken en hierbij een VVD slogan kan plaatsen (bv: 'Hier heeft een subsidiekraan gelekt of 'Ik draai op mezelf, niet op subsidie'.) Vervolgens kun je deze delen via sociale media. Ook bij de VVD app wordt verder geen programma punten vermeld. Alleen de Partij voor de Dieren komt op Android en iPhone met een app, waar hun verkiezingsprogramma naar voren komt. 

Uit onderzoek via Google blijkt dan ongeveer 10% van alle zoekopdrachten naar politieke partijen  via een mobile device verloopt. Van alle onderzochte politieke partijen heeft maar de helft een mobiele site. 

Over de auteur: Richard Otto