Nieuws
02 augustus 2010 - Ron Smeets

Onderzoek: iPhone 4 death grip erger dan bij de concurrentie

Er is de afgelopen weken heel wat gezegd en geschreven over de antenneproblemen, ofwel de death grip bug, van de iPhone 4. Ook ik heb een aantal toestellen kort getest en gezien dat het wel degelijk voorkomt. Op dit moment ben ik in het bezit van een SIMlock vrije iPhone en als ik van alle netwerken een microSIM heb dan kom ik er zeker nog op terug.

Maar goed, aanvankelijk ontkende Apple de problemen. Daar moesten ze echter al snel weer op terugkomen. Vervolgens probeerde men de ernst van de problemen te bagatelliseren door, onder andere met eigen filmpjes, 'aan te tonen' dat ook de toestellen van de concurrentie er last van hadden en dat de problemen bij de iPhone 4 nogal meevielen.

Het Engelse PA Consulting heeft de afgelopen periode wetenschappelijk onderzoek laten doen naar de death grip problemen van de iPhone 4. Het zal niemand echt verbazen dat hun onderzoek uitwijst dat de problemen er echt wel zijn.

Daarbij hebben de onderzoekers diverse metingen gedaan en de prestaties van de iPhone 4 vergeleken met die van de BlackBerry Bold 9700 en de HTC HD2. Wat vooral opvalt is dat de iPhone 4 in basis (zonder dat je hem vasthoudt) vergeleken met toestellen van de concurrentie al niet het beste ontvanstsignaal heeft. De signaalsterkte blijft binnen de normen, maar de getallen zitten wel aan de onderkant van het bereik waarbinnen ze moeten vallen. Op zich al vreemd want de iPhone 4 heeft feitelijk een externe antenne (de RVS rand om het toestel) en zou dus eigenlijk iets beter moeten presteren dan die van de concurrenten, mits Apple natuurlijk vergelijkbare apperatuur met dito zend- en ontvangstvermogens in haar toestellen ingebouwd heeft.

Hieronder staan enkele meetresultaten. Daarbij moet je rekening houden dat hoe dichter het getal bij 0 komt, des te beter het toestel presteert. -20 is dus beter dan -40.

Bij de eerste test heeft men de signaalsterke gemeten, in diverse posities (horisontaal, verticaal etc) zonder dat het toestel aangeraakt werd. Test1-iPhone-Death-Grip

Bij de tweede test werden de toestellen op twee manieren vastgehouden (met de linker- en rechter hand). Het verschil is duiodelijk zichtbaar. Bij de iPhone 4 is het signaalverlies beduidend hoger dan bij de twee andere toestellen. Test2-iPhone-Death-Grip

Meer grafieken en het complete onderzoek zijn hier terug te lezen. De boys van PA Consulting maakten ook nog een videoverslag van de tests. Bedoeld als grap maar een beetje flauw ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.