Accessoires
01 oktober 2008 - Ron Smeets

Onderwatertest Olympus SW1050

De afgelopen week heb ik even kunnen spelen met de Olympus SW1050, een compacte 10.1 megapixel camera (ja, zonder GSM er in ;-)) die, zoals duidelijk op de doos te lezen staat, tot drie meter waterdicht is.

Hoewel fabrikanten natuurlijk wel eens vaker claimen dat hun producten water-, zand- en/of shockproof zijn blijkt in de praktijk regelmatig dat zeker niet alle beloftes aan de waarheid grenzen. Dat geldt echter niet voor deze Olympus camera zoals jullie zelf in onderstaande video kunnen zien.

Behalve dat het toestel dus echt waterdicht is kan hij ook tegen een stootje. Ik heb hem de afgelopen week regelmatig op de grond laten 'vallen' terwijl hij zowel aan- als uit stond maar het toestel lijkt daar vooralsnog geen enkel probleem mee te hebben. Volgens de doos kan hij straffeloos van zo'n anderhalve meter op de straat vallen. Nu heb ik hem niet echt op de stenen gegooid (dat vond ik ook weer zonde), maar diverse vallen van ruim twee meter op een laminaat- en vinyl vloer hebben ook geen nadelige gevolgen gehad op de werking van de camera.

Overigens is het wel raadzaam de camera na gebruik in water goed af te drogen. Het gedeelte waar de accu en de USB aansluiting zitten is afgeschermd met een rubberen afdichting en goed verende klepjes, maar je wilt natuurlijk voorkomen dat er water in het toestel doordringt wanneer je de accu of geheugenkaart vervangt direct nadat je gezwommen hebt. Het spreekt voor zich dat je deze klepjes onder water NIET moet openen ;) Bij gebruik in zeewater moet je het toestel daarna goed afspoelen met zoetwater om te voorkomen dat het zout alsnog schade aan de camera kan toebrengen.

Kortom, als je op zoek bent naar een compacte camera die tegen een stootje kan en waarmee je ook met een gerust hart aan de rand van het zwembad kunt gaan zitten dan is deze Olympus best een geschikt alternatief. Ow ja, en de 10.1 megapixel cam met 3x optische zoom maakt nog best leuke foto's. Dankzij de compacte afmetingen ideaal als snapshot/vakantie camera.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.