Nieuws
03 augustus 2009 - Ron Smeets

'Onbeperkt' mobiel bellen, SMS-en en internetten met Tringg

Vandaag introduceerde 6GMobile een nieuwe mobiel abonnement in Nederland. Met Tringg kun je, zo zegt men, "onbeperkt" mobiel bellen, SMS-en en Internetten voor één vast bedrag per maand. Klinkt goed, maar er zit natuurlijk wel een, zij het een klein, addertje onder het gras.

Je betaalt bij Tringg namelijk €24,95 (Tringg, exclusief Mobiel Internet) of €29,95 (Tringg 3G, inclusief Mobiel Internet) per maand en daarvoor krijg je dan 2.250 zogenaamde 'Units'. Een belminuut, SMSje of 1MB mobiel dataverkeer kost telkens 1 Unit. Hoe je de 2.250 Units per maand verbruikt bepaal je zelf.

2.250 SMSjes, belminuten of dataverkeer (MB) voor 30 Euro is natuurlijk heel wat, maar echt 'onbeperkt' is het ook weer niet. Ter vergelijk bij Vodafone (SIM-Only) krijg je voor 30 Euro 300 belminuten of SMSjes en 'vrijwel opnbeperkt mobiel internet (met Vodafone Blox Zorgeloos Internet).

Overigens wordt op de website van Tringg, bij 'Vragen' gemeld dat het maximale gebruik per maand bepaald is op 1250 Units. In het persbericht staat daarentegen duidelijk 2.250. Ik heb Tringg inmiddels gemaild en om opheldering gevraagd. Een eerste antwoord daarop kreeg ik vanochtend. "We hebben een tweetal services Tringg en Tringg 3G. Tringg is een bellen en SMS-en product met een fair use afgestemd op 1250 units. Ben je hier na 3 dagen overheen dan gaan we praten met de klant, gebeurt dit op dag 28 dan niets aan de hand en start je de volgende maand met een nieuw tegoed en praten we nergens over. Tringg 3G is het bellen en SMS product aangevuld met 3G toegang. Voor E5 krijgt een gebruiker 1.000 Mb (1.000 units mobiel data naast de 1.250 units voor bellen en SMS-en). Totaal maximaal 2.250 units verdeeld over twee services", aldus Harry van Streun van Tringg.

Een abonnement van Tringg heeft een minimale looptijd van 12 maanden en bij aanvang dien je ook €34,95 aansluitkosten te betalen. Ook moet je rekening houden met het feit dat je met een Tringg abonnement niet kunt bellen met 090X nummers (de zogenaamde 'duurdere' betaalnummers) en ook geen bebruikt kunt maken van de zogenaamde Premium SMS diensten (van bijv. ringtone providers). Dat laatste vind ik overigens niet zo erg en ik denk dat velen dat met mij eens zijn. Bellen in het buitenland gaat voorlopig ook nog niet. de verwachting is dat Tringg haar dienstverlening rond de herfst uit zal breiden met buitenland bellen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.