Geruchten
18 december 2012 - Ron Smeets

Onaangekondigde HTC Zenith (WP8) al geannuleerd?

Dit gerucht kwam gisteren al naar buiten maar toen was ik heel druk bezig met enkele privézaken. Enfin, HTC zou dus besloten hebben om de ontwikkeling van een 5 inch Windows Phone 8 toestel af te blazen. Dit toestel dook de afgelopen maanden al enkele keren in het geruchtencircuit op als de HTC Zenith, of opvolger van de HTC Titan (II).

Volgens Bloomberg, die claimt over insider informatie te beschikken van een anonieme bron, zou Peter Chou, CEO van HTC, tot dit besluit gekomen zijn omdat de maximale resolutie die door Windows Phone 8 ondersteund wordt (1280 x 720 pixels) niet geschikt is voor een dergelijk groot toestel.

Als dit inderdaad klopt dan is dat een gevoelige tik voor de relatie tussen Microsoft en de Taiwanese fabrikant. HTC werd enkele weken geleden nog 'extra geeërd' door Microsoft toen Steve Ballmer de HTC 8X en HTC 8S onthulde als zijnde de 'Nexus' varianten van Microsoft, ofwel de Windows Phone 8X en Windows Phone 8S. Ik kan mij niet voorstellen dat Microsoft blij zou zijn met een dergelijke beslissing van HTC. De Taiwanezen zeggen daarmee feitelijk dat Windows Phone 8 leuk is, maar niet voor de échte high-end toestellen van dit moment. En dan bedoel ik de relatief nieuwe, maar steeds populairder wordende, Android 'phablets' met schermen van 5, 5.55 en zelfs 6 inch.

Tsja, op zich kan ik het wel begrijpen dat de maximale Windows Phone 8 resolutie op een 5 inch toestel niet erg fraai oogt. Maar niet omdat 1280 x 720 pixels een te lage resolutie is. De metro UI van Windows Phone heeft in verhouding grote 'tiles' (ook de 'kleinste variant daarvan') en dat zag er op de HTC Titan met Windows Phone 7 / 7.5 al erg raar uit. Wel handig voor smartphone gebruikers met iets slechtere ogen (en die te trots zijn om een leesbril aan te schaffen ;-)))

Zowel HTC als Microsoft weigerden te reageren op de berichten van Bloomberg. Dat is overigens een standaard 'reactie' wanneer het nog niet aangekondigde producten betreft.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.