Nieuws
29 januari 2015 - Ron Smeets

Omzet en winst Samsung voor het vierde kwartaal op rij onderuit Dalende smartphone verkopen zetten door

Waar Apple gisteren nog een record omzet en winst kon presenteren hangt de vlag bij Samsung er allesbehalve florissant bij. De Koreaanse fabrikant moest voor het vierde kwartaal op rij toezien dat de mobiele divisie de omzet en winst gevoelig deden dalen. Samsung Mobile moest zich in het vierde kwartaal van 2014 tevreden stellen met 26.3 biljoen Won (21.36 miljard Euro) en de winst kwam uit op 1.96 biljoen Won (1.59 miljard Euro). Voor de omzet betekende dat een daling van ruim 22% terwijl de winst zelfs met 64% onderuit ging, vergeleken met een jaar eerder.

Kijkend naar de totaalcijfers van Samsung over het laatste kwartaal en heel 2014 dan valt op dat Mobile op dit moment het grootste zorgenkindje is. Die tak behaalde in 2014 een omzet van 111.76 biljoen Won (90.75 miljard Euro). Dat is een daling van 19% ten opzichte van 2013. De winst daalde echter nog veel sterker en kwam maar liefst bijna 42% lager uit op 14.56 boljoen Won (11.82 miljard Euro).

Letwel, Samsung maakt nog steeds winst, ook de mobiele divisie, maar vier kwartalen op rij een omzet en winstdaling incasseren, en met de snelheid waarmee dat nu gaat is geen goed voorteken. Vraag dat maar aan enkele andere grote namen van weleer. Vooral Nokia en Motorola weten precies waar dat toe kan leiden. En dan speelt natuurlijk ook de angst van het marktleiderschap nog mee. Nu zal Samsung niet zo snel kopje onder gaan omdat het bedrijf naast haar mobiele tak nog twee winstgevende divisies heeft (Consumer Electronics en Device Solutions), maar ze slapen in Seoul al lang niet meer in alle rust op twee oren ;) Er zullen de komende periode op het hoofdkantoor heel wat meetings met gestresste marketeers, product ontwikkelaars en sales managers gepland staan verwacht ik zo.

Samsung geeft in de kwartaal- en jaarcijfers geen informatie over de aantallen verscheepte smartphones, tablets en andere producten maar met bovenstaande omzet daling moeten die aantallen ook flink lager zijn. Zeker als je het 'goede' nieuws daat de fabrikant meldt nog in ogenschouw neemt. Men stelt namelijk dat de gemiddelde prijs per verkochte smartphone in het afgelopen kwartaal steeg omdat vooral de Galaxy Note 4 goed presteerde. Wanneer ondanks die mededeling de omzet toch zo fors daalt als hierboven vermeld staat (-22% t.o.v. Q4 2013) dan betekent dat dus dat er het aantal verkochte toestellen nog meer gedaald is dan die 22%.

Analisten hebben becijferd dat Samsung in het vierde kwartaal tussen de 71 en 75 miljoen smartphones verscheept heeft. Dat zou ongeveer gelijk zijn aan het aantal iPhones dat Apple in die periode verkocht (74.5 miljoen), maar Samsung kwam dus aan dat aantal door een daling terwijl Apple de 74.5 miljoen bereikte met een flinke stijging. Ik hoef natuurlijk niemand uit te leggen wie van de twee het meest in zijn sas is daarmee ;)

Voor de liefhebbers: hier kun je het complete financiële rapport van Samsung bekijken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.