Nieuws
09 februari 2018 - Ron Smeets

Olympische Winterspelen onderweg volgen en kijken Het programma, de uitslagen en de wedstrijden

Vandaag zijn de Olympische Winterspelen in PyeongChang officieel geopend en van start gegaan. Door het tijdsverschil worden bijna alle sporten, en zeker de finales, tussen 1 uur in de nacht en het middaguur gehouden. Dat wordt dus tegelijkertijd weinig slapen en onderweg of op kantoor kijken. Dat zal echter niet voor iedereen weggelegd zij. Dan kan een app uitkomst bieden. Om op de hoogte gehouden te worden wanneer het schaatsen, skiën of een andere sport begint of om alle uitslagen bij de hand te hebben. Kijk je in de App of Google Play Store en zoek je op Olympische Spelen of PyeongChang dan vind je letterlijk tientallen apps en eigenlijk heb je aan eentje al genoeg, maar welke? En als je dan toch onderweg ook Live TV wilt kijken, welke app is daarvoor het meest geschikt?

Nederlands of Engels?
Wat je ten eerste moet weten is dat vrijwel alle PyeongChang 2018 apps Engelstalige informatie geven. Heb je daar geen probleem mee, dan is de officiële app van de Olympische Spelen, PyeonChang 2018 genaamd, alvast een prima optie. Dat geldt ook voor PyeongChang Winter Games 2018 en PyeongChang Gold. Al deze apps hebben het volledige programma, kunnen je informeren over de starttijden van je favoriete sporten en alle uitslagen. De officiële app van de Winterspelen biedt ook lokale informatie over restaurants, culturele bezienswaardigheden en dergelijke. Daar heb je natuurlijk vooral iets aan wanneer je zelf van plan bent PyeonChang te bezoeken tijdens de Spelen.  Wil je liever in het Nederlands geïnformeerd worden, dan is de NOS app een van de beste keuzes. Behalve al het nieuws, het programma en de uitslagen kun je via deze app gedurende de hele Winterspelen ook vrijwel alle sporten live bekijken. Houd er wel rekening mee dat het live streamen van video over het mobiele (4G) netwerk nogal wat data vreet. De Nederlandse deelnemers, die al jaren als TeamNL bekend staan tijdens grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen, hebben ook een eigen app, heel toepasselijk TeamNL genaamd. Daar kun je alle informatie, nieuws en het programma van de Nederlandse deelnemers bijhouden.

Hoeveel MB’s kost kijken naar Ireen’s 3 kilometer?
Wil je onderweg live de Olympische Spelen volgen dan is de NOS app de beste keuze als het gaat om het dataverbruik in verhouding tot de beeldkwaliteit. Gebruik je de NOS app dan heb je niet perse een 4G abonnement nodig, maar bedenk wel dat je een behoorlijke databundel nodig hebt als je van plan bent de komende twee weken onderweg, via het mobiele netwerk, regelmatig de Olympische Spelen te kijken. De NOS stream verbruikt gemiddeld zo’n 10 MB per minuut. De NPO Start app levert een iets betere beeldkwaliteit – handig als je bijvoorbeeld op een 10 inch tablet kijkt onderweg – maar verbruikt dus ook meer data; gemiddeld 23MB per minuut. En dan het antwoord op de vraag hierboven. Wanneer je de 3 kilometer helemaal (alle ritten) op je smartphone of tablet gaat kijken via het mobiele netwerk dan verbruik je via de NOS stream zo’n 900MB van je databundel en kijk je via NPO Start dan moet je zo’’n 2GB van je databundel ‘reserveren’.  Kijk je via een WiFi verbinding dan is het dataverbruik minder belangrijk dan de kwaliteit van de verbinding en de bandbreedte van de videostream. Afhankelijk van de gebruikte app moet die gegarandeerd tussen de 1.5 en 5Mbit/s kunnen leveren.

Truc: in het buitenland mobiel naar Nederlandse TV kijken
Formeel kunnen de videostreams van de Nederlandse TV zenders alleen binnen onze landsgrenzen bekeken worden. Ga je naar het buitenland en start je een stream op dan verschijnt de melding dat die uitzendingen buiten Nederland niet bekeken kunnen worden. Er is echter een truc die ik al geruime tijd toepas. Ik koppel mijn tablet of smartphone dan aan de WiFi Hotspot van een andere smartphone. Het toestel dat als WiFi Hotsport dient heeft ook een Nederlandse simkaart (van een van de vier grote providers). Vervolgens start ik op de gekoppelde smartphone of tablet de NPO, NOS of Ziggo TV app en dan kan ik ook buiten Nederland gewoon de Nederlandse TV zenders en programma’s bekijken. Vraag me niet waarom, maar ik doe dat zo al enkele jaren.