Entertainment
12 november 2009 - Richard Otto

Old School games maken mobiele come-back

Een revival van oude game klassiekers is iets wat al een aantal jaren gebeurd bij gameconsoles, maar worden ook steeds vaker afgestoft en naar onze handhelds geport.

Enkele mobiele voorbeelden: Doom, Duke Nukem 3d, Wolfenstein, Myst, Sim City en Gaunlet. Soms krijgen deze antieke games een nieuw jasje en zien ze er op de telefoon wat gelikter uit. Vaak is het echter ook een directe port van de oude game en is er dus niets veranderd. Deze games zijn voor veel mensen erg herkenbaar en verkopen dan ook bovengemiddeld.

Is het "Vroegah was alles beter" of alleen de nostalgische gevoelens naar games die je in je jeugd weekend na weekend speelde?

Zelf denk ik een beetje van beide. Onlangs heb ik de mobiele versie van de Commodore64-emulator gedownload en via C64.com diverse games zoals Outrun, Winter Games, Impossible Mission en H.E.R.O. gevonden. Eerlijk gezegd vond ik het leuk om deze games na al die jaren weer ns te zien, maar veelal na enkele minuten had ik het wel weer gezien.  25 jaar geleden kon ik hele weekenden nog met 1 game vullen, dus de "Vroegah was alles beter"-theorie geldt niet altijd.

Er zijn echter wel wat uitzonderingen. Ondanks is bijvoorbeeld op de iPhone de klassieker "Ghosts&Goblins" in een nieuw jasje uitgekomen en dat speelde verrukkelijk. Een van de polpulairste iPhone games van dit jaar is trouwens 'Myst'; een port van de PC adverture uit 1994 alweer.  De cowboy-shooter: Mad Dog McCree uit de arcade hallen(1992) kunnen we na een matige Wii release ook binnenkort op de iPhone verwachten en begin volgend jaar zal The Great Giana Sisters (1987) ook een mobiele port krijgen. Deze games worden dus door hun herkenbaarheid en nostalgie eenvoudig bestsellers, dus we kunnen komende tijd nog wel meer oude games verwachten.

Over de auteur: Richard Otto