Entertainment
14 december 2012 - Ron Smeets

Off Topic: Originele Apple I PC verkocht voor €491.868

Zoals de titel al 'zegt' is dit een beetje off topic, maar ik vond het te leuk om niet te melden. Apple gadgets zijn duur, dat is geen verrassing.

Tijdens een veiling in Duitsland heeft iemand met, ongetwijfeld, veel te veel geld 491.868 Euro betaald voor een Apple I computer uit 1976.

Voor dat geld mag hij zich nu wel de gelukige eigenaar noemen van een (bijna) werkende Apple I, compleet met een cassette drive, en enkele door Steve Wozniak persoonlijk gesigneerde onderdelen noemen. Waarom 'bijna' werkend? Hij moet zelf zorgen voor een voeding, toetsenbord en scherm. Tsja, je kunt natuurlijk niet van Apple verwachten dat ze die 'accessoires' erbij leveren voor dat geld ;-)))

Bovendien was de Apple I niet veel meer dan een 'los' in elkaar geschroefd moederbord. In totaal zijn er maar zo'n 200 exemplaren van gemaakt. De specs van de Apple I: een 1 MHz processor en 4Kb RAM. Dat was wel uitbreidbaar tot 48Kb. Daarvoor moest je dan wel, in 1976 dus, nog eens 2638 dollar neertellen, bovenop de aanschafpijs van 666 dollar. Tegenwoordig is de Apple I vooral een heel duur verzamelopbject. Eerder dit jaar veilde Sotheby's er al eentje voor 374.500 dollar (ruim 286.500 Euro).

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.