Toestellen
11 maart 2014 - Ron Smeets

Oersterke Duitse Android smartphones komen naar Nederland

Op de CeBIT vind je de afgelopen jaren nog maar weinig mobiel nieuws. Daarom ga ik er ook niet naar toe. Ik ben meer een CeBIT veteraan (22 keer in 23 jaar ;))

Toch werd ik gisteren heel even verrast door een nieuwe, Duitse, fabrikant van oersterke mobiele toestellen en smartphones; RugGear. Dat spreek je overigens op z'n Engels uit want anders klinkt het echt niet, maar dit ter zijde. RugGear heeft de eerste echt oersterke Android smartphones gemaakt die binnenkort ook in de Nederlandse winkels zullen verschijnen, zo wist een van de mede oprichters mij in Hannover te vertellen.

RugGear toestellen

Waterdichte en stofvrije toestellen en smartphones duiken de laatste anderhalf jaar steeds vaker op. De meest bekende zijn natuurlijk die van Sony; de Xperia Z, Z1 en Z2 zijn allemaal strand en zwembad proof. Laat je ze echter vallen dan is de kans groot dat het scherm of het hele toestel kapot is.

De smartphones van RugGear zijn dan ook het best te vergelijken met Sonim toestellen en dus bedoeld voor een speciale doelgroep. Denk aan mensen die buiten werken in ruwe omgevingen waar stof, water, zand en extreme temperaturen een rol spelen of iedereen die aan extreme sporten doet. Vallen van twee meter hoogte op beton, lang onder water (30 minuten op 2 meter diepte) en temperatuurschommelingen tussen -20 en +60 graden worden probleemloos overleefd.

RugGear lanceerde in Hannover vier verschillende modellen; twee feature phones, de RG100 en RG300, zonder al te veel poespas en twee Android smartphones. De RG500 is een instap smartphone en de RG700 is een 5 inch toestel met redelijke high-end specs.

Over de RG100 (foto boven, links) en RG300 (foto boven, rechts) valt op zich niet veel te vertellen. Het zijn overduidelijke feature phones met oersterke kwaliteiten. Handig is wel dat de RG100 ook geleverd wordt met een extra, lichtere, accu waardoor het toestel blijft drijven. De RG300 heeft achterop een zogenaamde panic of help knop. Druk je die in dan worden vijf nummers gebeld. Dit is speciaal bedoeld voor zogenaamde lone-workers die in de problemen komen, of extreme sporters die hetzelfde overkomt.

De twee smartphones zijn een stuk interessanter voor de gemiddelde lezer hier ;) De RG500 heeft een 3.2 inch display, 1GHz dual core (Mediatek) processor met 512MB RAM, een vijf megapixel camera (plus VGA front cam), WiFi, Bluetooth en 4GB geheugen dat middels een microSD kaartje uitgebreid kan worden. Standaard wordt hij geleverd in een dual sim uitvoering. Met 205 gram is hij niet bepaald een van de lichtste smartphones maar dat mag je ook niet verwachten van een toestel met deze oersterke kwaliteiten.

De RG700 is dus het, voor nu, high end model van de vier RugGear's. De processor is dezlfde 1GHz dual core van Mediatek maar wel met 1GB RAM. Het scherm is een 5.3 inch LCD en verder heeft de RG700 een 8 megapixel camera (plus een 2MP front cam), 2900 mAh accu, WiFi, quad band 3G en ook dual sim support.De volledige lijst met specs van beide toestellen kun je op de volgende pagina bekijken.

Standaard draaien beide 3G smartphones op Android 4.1.2 Jelly Bean maar de fabikant leit mij al weten dat een upgrade naar 4.3 in de maak is. Het schier onbreekbare glas van de RG500 en RG700 is niet van Gorilla of Sapphire maar door RugGear in eigen beheer ontwikkeld. Jammer is wel dat je ze niet met handschoenen kunt bedienen. Die functie zal een deel van de doelgroep waarvoor het toestel bedoeld is (outdoor werklui, maar ook sporters in koude omgevingen) gaan missen.

Zoals gezegd zijn dit geen toestellen voot Jan en alleman, maar wie op zoek is naar een smartphone die tegen een stootje kan en gewicht en looks niet zo belangrijk vindt kan over enkele weken dus kiezen uit meer dan alleen Sony en Sonim.

De exacte Nederlandse winkelprijzen van deze toestellen zijn nog niet bekend. Dat heeft onder andere te maken met het verschil in BTW maar de Duitse winkelprijzen die RugGear onthulde zullen hooguit een of twee tientjes verschillen met de prijskaartjes die er in Nederland op geplakt gaan worden: RG100: € 129,-, RG300: € 259,-, RG500: € 379,-, RG700: € 559,-

UPDATE (19 maart; 13u45): Inmiddels is ook bekend dat de toestellen via Capestone op de Nederlandse markt komen. De RG300, RG500 en de RG700 zullen nog voor het eind van deze maand hier te koop zijn. Het instapmodel, de RG100, volgt enkele weken later.

RugGear RG500 en RG700 specs

Specs RugGear RG500: RugGear-RG500-specs

Specs RugGear RG700: RugGear-RG700-specs

Foto's RugGear Androids

De RugGear RG500: RG500-front 

De RugGear RG700: RG700-Angle RG700-Front RG700-camera RG700-Front-Bottom RG700-Side RG700-Front-Top

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.