Entertainment
04 november 2008 - Ron Smeets

Obama populairder bij mobiele bellers

Vandaag is het zover. Amerika kiest een nieuwe president en zoals bekend doet er dit keer geen lid van de Bush familie of overspelige Clinton mee. Nee, dit jaar mogen de Cowboys en -girls aan de overkant van de Atlantische Oceaan kiezen tussen een donkere democraat en een republikein op leeftijd.

Vrijwel alle polls voorspellen een (ruime) zege voor Obama maar de meest opvallende resultaat vind ik toch wel het verschil tussen de polls die geen mobiele nummers bellen tijdens hun onderzoek en degene die dat wel doen.

Daaruit blijkt, zo zou je mogen concluderen, dat Obama populairder is bij mobiele bellers dan McCain. Feit is namelijk dat de voorsprong van Obama op McCain in polls die géén mobiele abonnees bellen rond de 5% ligt. In polls die wél mobiele nummers bellen is de voorsprong van Obama gemiddeld 10%.

Bij de polls van CBS, ABC, Gallup, NBC en Pew Research (zie de gele balken in de grafiek hieronder) staat Obama tussen de 6 en 13 procent voor op McCain. Al deze polls bellen ook mobiele nummers tijdens hun onderzoek. In de polls die géén mobiele nummers bellen (o,a, CNN, Marist, Fox News, IBD/TIPP en Rasmussen) schommelt Obama's voorsprong tussen de 2 en 7%.

Binnen 24 uur weten we welke polls het dichts bij de waarheid zaten.

Bron: Nate Silver en FiveThirtyEight

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.