Nieuws
07 januari 2013 - Ron Smeets

NVidia Tegra 4 onthuld; quad core, LTE en 72 core GPU

Aan de vooravond van de CES heeft NVIDIA haar nieuwste (mobiele) quad core processor onthuld. De NVIDIA Tegra 4 heeft 4 A15 CPU cores, een 72 core GPU en 4G LTE chip aan boord. Net als zijn voorganger, de Tegra 3 is ook weer een vijfde zogenaamde accu-core ingebouwd. Die moet zorgen voor een nog efficiënter energieverbruik van de processor.

Tijdens de presentatie werd een demo gegeven waarbij de Tegra 4 vergeleken werd met de Samsung Exynos 5 processor van de Nexus 10. Het moge duidelijk zijn dat de Tegra 4 die 'wedstrijd' overduidelijk won. Dat klinkt goed maar natuurlijk is het wachten op de eerste echte tests van toestellen die met de nieuwe NVIDIA processor uitgerust zijn.

Dat duurt wel nog even. NVIDIA verwacht dat de eerste Android en Windows Phone toestellen met de Tegra 4 processor in de loop van dit jaar op de markt zullen komen.

De NVIDIA Tegra 4 heeft ook een nieuwe HDR foto technologie. Met de zogenaamde one touch HDR shot  kunnen HDR foto's 10 keer sneller gemaakt en opgeslagen worden. Bovendien wordt in het cameravenster ook direct de HDR weergave getoond. Nog voor het maken van de foto zelf dus.

Uit de demo tijdens de presentatie bleek dat de Tegra 4 tot 3.5 keer sneller is dan vergelijkbare quad core processoren van de iPad 4 (Apple A6X), Nexus 10 (Samsung Exynos 5), Droid DNA (Qualcomm 8064) en de Kindle Fire HD (TI OMAP 4470).

NVIDIA-Tegra-4-b NVIDIA-Tegra-4-a

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.