Nieuws
08 september 2009 - Ron Smeets

Nummerinformatie- en doorverbind-diensten blijven te duur

Dat nummerinformatiediensten duur zijn is geen nieuws meer. Enkele weken geleden waarschuwden de OPTA en Consumentenbond hier nog voor.

De kosten van 60 tot 80 cent per minuut voor diensten als 1850, 1888 of 1890, lopen namelijk ook door als de verbinding met het opgevraagde (en doorverbonden) nummer tot stand gekomen is.

Een (goed) alternatief lijkt de dienst 1894. Zij rekenen namelijk een vast bedrag van €1,30 per gesprek. In Nederland duurt een gesprek gemiddeld 2,5 minuut. Dit is inclusief het vinden en doorverbinden naar het gezochte telefoonnummer. Dat klinkt dus interessant maar vergeet niet dat een gesprek van 2,5 minuut normaal tussen de 25 en 65 cent kost, afhankelijk van je abonnementsvorm of prepay tarief. En dan is die €1,30 ook nog altijd 2 tot 6 keer duurder! UPDATE (12u30): Let wel op dat wanneer je de dienst vanaf je mobieltje belt ook de standaard mobiele belkosten van je provider in rekening gebracht worden! Een uur bellen voor €1,30 zit er dus niet in. Zou ook gek geweest zijn, toch?

Een van de adviezen die de OPTA en de Consumentenbond gaven was het opschrijven van het opgevraagde nummer en het zelf terug te bellen. Iedereen die wel eens 1888 of zo gebruikt heeft weet dat het nummer nooit voorgelezen wordt dus opschrijven is niet echt een optie. Bovendien is dat ook wat lastig als je in de auto zit.

Wel krijg je van die nummerinfodiensten altijd, en vrijwel direct ná het doorverbinden, een SMSje met het opgevraagde nummer. Meteen ophangen en zelf terugbellen vanuit het SMSje is dus de goedkoopste oplossing (als je dan toch een nummer moet opvragen). Maar er zijn natuurlijk ook andere (goedkopere) opossingen. De mobiele online versie van de telefoongids bijvoorbeeld. OK, niet zo makkelijk als bellen en doorverbonden worden, maar zeker een stuk goedkoper.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.