Nieuws
28 juli 2009 - Ron Smeets

Nummer informatie- en doorverbind diensten duur? What's new?

Vroeger, in de goede ouwe monopoly tijd van PTT Telecom ;-), kon je gratis of tegen lokaal tarief een (mobiel) telefoon nummer opvragen bij 008. Toen de mobiele telefoon zijn intrede deed hielden de eerste providers (PTT en Libertel) vast aan die strategie.

Inmiddels zijn alle gratis nummer informatie diensten vervangen door commerciele informatie- en doorverbind services zoals 1850, 1888 en 1890. En die zijn bepaald niet gratis. Gemiddeld betaal je nu namelijk tussen de 60 en 80 eurocent per minuut voor het opvragen van een telefoonnummer. En als je doorverbonden wordt dan blijft de teller lopen.

Vooral dat laatste schijnt bij veel bellers niet helemaal duidelijk te zijn. Daarvoor hebben de OPTA en de Consumentenbond nu via een persbericht besloten de Nederlandse consumenten te waarschuwen voor het gebruik van diensten zoals 1888, 1850 en 1890.

Wettelijk doen ze overigens niets fout want als je een dergelijke service belt dan wordt duidelijk gezegd dat de kosten van het gesprek 60, 70 of 80 cent per minuut bedragen. Helaas wordt er niet expliciet bij vermeld dat die kosten ook doorberekend worden na het doorverbinden. Het is maar dat jullie het weten.

Mijn tip, als je dan toch van zo'n service gebruik wilt maken: Ze sturen meteen nadat je een nummer opgevraagd hebt ook een SMSje. Snel ophangen en het betreffende nummer rechtstreeks bellen!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.